22.5 C
Tirana
Tuesday, May 21, 2024
Tel: 0693049779

“Firmosi aktin e pavarësisë në Kuvendin e Vlorës”, Pandeli Cale luftoi...

0
Veprimtar i shquar i Rilindjes Shqiptare, i etnisë arumune, mësimet e para i mori  në Liceun Francez në Egjipt. U diplomua në Universitetin e...

Dhimitër Zografi, udhëtimi i delegatëve me babain e kombit Ismail Qemali

0
I etnisë arumune, Dhimitër Zografi lindi në Korçë më 1878. Në fund të shekullit XIX, së bashku me vëllezërit emigroi në Rumani. Më 1906...

Historiku/Dhimitër Emanoil (Mborja), personalitet i mendimit dhe veprimit atdhetar

0
Personaliteti i shquar i lëvizjes për çlirim kombëtar, atdhetari i dalluar e punëtori i palodhur i çështjes shqiptare, arumuni Dhimitër Emanoil (Mborja) ka lindur...

Dhimitër Berati, kush ishte njeriu që ka firmosur aktin historik të...

0
Dhimitër Berati, i etnisë arumune, u lind më 15 tetor të vitit 1888 në Korçë. Mësimet e para i mori në vendlindje, ndërsa studimet...

Mesazhi ndaj Ministrisë së Arsimit: Arumanishtja është dialekt i gjuhës ...

0
Letër drejtuar Ministres së Arsimit dhe të Kërkimit: arumanishtja është dialekt i gjuhës  rumune Presidenti Zonjës Monica Cristina Anisie Ministre e Arsimit dhe e Kërkimit                                                      Bukuresht 3...

1 Dhjetori Festa Kombëtare e Rumanisë 2020

0
Në njoftimin që Ministria e Punëve të Jashtme të Rumanisë përcjell me rastin e 1 dhjetorit,  Festës Kombëtare  thuhet:  “Dita Kombëtare e Rumanisë përfaqëson një...

Jon Karamitru, një personalitet i kulturës bashkëkohore

0
Jon Karamitru, një personalitet i kulturës bashkëkohore – Intervistë me Drejtorin e Përgjithshëm të Teatrit Kombëtar të Rumanisë Nga Entela Binjaku Jon Caramitru (Ion Caramitru) është Drejtor...

Çaste nga jeta ime studentore: Enxhi RISTA

0
Unë kam lindur në Fier në 4 shtator 1994 dhe në moshën 19 vjeçare kam fituar një bursë studimi në Rumani për regji filmi...

“Arumun të bëjnë gjenet, gjaku dhe gjuha”, rrugëtimi jetësor i Lila...

0
Assoc. Prof., Dr. Lila Shundi, në një intervistë për ‘arumun’ kthehet pas në kohë, duke kujtuar me nostalgji përpjekjet intensive gjatë viteve të studimit dhe...

Festa Kombëtare e Rumanisë, nderim për kujtimin e të parëve

0
Prej vitit 1990, data 1 dhjetor është caktuar si dita kombëtare e Rumanisë. Kjo ditë përfaqëson festimin e Bashkimit të Madh në Alba Iulia, në vitin...