Vlora este unul dintre orașele din Albania în care trăiesc aromânii. Această minoritate locuiește în satele: Selenica, Armen, Mekat, Bunavi, Bestrovë, Cerkovinë, Skrofotinë, Zvërnec, Beshisht. Deși emigrarea în țările vecine a afectat comunitățile acestor zone, există totuși oameni care contribuie la zona în care trăiesc.

Berti Lera este unul dintre ei. Cu greu găsești un reprezentant local care să aibă respectul și sprijinul locuitorilor ca el.

Timp de 7 ani în această funcție, Berti Lera este exemplul reprezentantului comunității întotdeauna gata, neobosit și omniprezent.

Portalul „arumun.com” a vorbit cu dl. Lera duminică, 7 martie 2021 în cadrul unei vizite în satul Mekat din comuna Shushica din Vlora. Urmăriți interviul nostru de mai jos:

Domnul Lera am văzut o foarte mare simpatie a locuitorilor pentru tine. Unde credeți că se află cheia acestui sprijin pe care îl găsiți la rezidenți?

„Voi vorbi in limba noastră.

Ei sunt buni cu mine, deci și eu sunt bun cu ei. Mă iubesc, fac multe pentru mine, și eu voi face pentru ei. Suntem cu toții împreună, suntem cu toții de aceleași rădăcini. Este păcat să nu ne iubim unii pe alții, să nu ne cunoaștem limba.

Deci pentru noi va fi o zi minunată să avem o școală, să învățăm limba. De asemenea, ne dorim niste costume ca ale strămoșiilor noștri.

Nu le putem cumpăra, ajutați-ne! Dorim o școală ca copii să învețe și niste costume pentru ca ei să cânte, să fie ca toți ceilalți. Acestea sunt ce ne dorim. Cine nu ar vrea să-și vorbească limba maternă? Cine este acela care nu-și iubește limba?! De ce să nu iubim si noi pe a noastră?

Copiii așteaptă cu nerăbdare, se bucură mai mult decât noi. Vrem să învățăm să vorbim și să o scriem limba. Vrem să spunem că suntem aromâni. Să nu ne fie rușine să spunem: suntem aromâni.

Suntem etnie care are mulți oameni în funcții înalte: lectori, miniștri etc.”

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here