“Mi-am moștenit cultura și limba de la bunicul”, acestea sunt cuvintele unui tânăr de 18 ani din Tirana, arătându-ne rădăcinile sale aromâne. În interviul de mai jos, Juri arată începuturile înțelegerii originilor sale și nu ezită să împărtășească mesajul cât de important este să apreciem și mai ales să moștenim elementele originilor noastre.

Arumun: Bună Juri și mulțumesc că sunteți aici astăzi!

J. Andoni- Bună, vă mulțumesc!

Arumun – Pentru a începe, prima întrebare, ambii părinții tăi sunt de origine aromână?

J. Andoni- Nu, doar bunicul din partea mamei mele, din familia Bare din Fieri. Restul familiei sunt albanezi.

ArumunCât de legat ești de originea aromană?

J. Andoni- Bunicul m-a ținut aproape și mi a povestit despre origine, mi-a spus- “Noi suntem păstori, voi sunteți ca mine, noi avem legătura cu România”. L-am luat drept moștenire de la bunicul meu, după ce el a trecut în neființă, pentru a ne conecta și mai mult cu cultura aromană alături de cea albaneză. Când m-am dus acasă la bunicul meu, am găsit acolo Abecedarul lui „Thoma Binjaku”, si am luat contact cu dna. Entela și i-am spus că sunt interesat să aflu mai multe despre limbă. Ea m-a ajutat să intru la un curs în care am învățat româna și aromâna în același timp.

Arumun Aromâna si româna au asemănări sau nu?

J. Andoni- Da, desigur, dar din cauza asimilării, pentru că astăzi minoritatea aromană trăiește în Albania, Grecia și Macedonia de Nord, locuind împreună cu aceste popoare, a existat un amestec de limbi, multe cuvinte albaneze au intrat în aromană.

ArumunCum te-ai simțit când ai aflat despre origine de la bunicul tău?

J. Andoni- În acele momente, în ultimii ani ai bunicului meu cu noi, am început să învăț mai multe și îl întrebam mereu despre lucruri de genul: de unde vii, ce limba vorbești, care este neamul tău…?! După moartea bunicului meu, curiozitatea mea a crescut atât de mult încât am regretat că nu l-am întrebat pe bunicul meu mai devreme. Pe lângă bunicul, am învățat și de pe internet, de fapt eram interesat de limba română de la 14 ani, dar dna. Entela m-a împins pentru mai mult.

Arumun – Cum ai reușit să găsești un profesor de aromană?

J. Andoni- Primul profesor a fost fratele doamnei Entela și orele s-au desfășurat online pe Zoom.

ArumunFamilia ta te susține?

J. Andoni – Învăț o limbă care nu s-a vorbit prea mult în ultima vreme, totuși familia mea mă sprijină în fiecare decizie pe care o iau. Din moment ce am un motiv în spatele a ceea ce fac și pentru asta am avut întotdeauna sprijinul lor.

Arumun- Vorbești aromana acasă?

J. Andoni – Uneori rostim un cuvânt cu mama, dar cel mai important lucru pentru mine este să înțeleg marea valoare pe care o are aromana.

Arumun- Crezi că ți-ar plăcea să moștenești cultura și limba?

J. Andoni – Da, vreau ca limba să fie moștenită.

Arumun- Cât de important este pentru tine să-ți păstrezi strămoșii, ADN spunem noi?

J. Andoni– În ceea ce privește căsătoriile cu albanezi sau aromâni, nu este o problemă. Cu toate acestea, păstrez cultura, păstrez ADN-ul, dar nu văd mare lucru din această parte, focusul meu este interesul manifestat pentru această limbă și cultură, dacă ai pe cineva în familie, măcar o persoană care știe și o pastreze.

Arumun- Crezi că proiectele cu Fundația te-au ajutat?

J. Andoni – Da, m-au ajutat, deoarece sunt activități culturale pentru a afla despre trecutul nostru, limba etc. Se formează și corespondență, am întâlnit mulți oameni precum români, albanezi și aromâni. Am fost la Ambasada României, l-am întâlnit și pe domnul ambasador, am vorbit cu el în limba română. M-a incurajat să învăț și aromâna pe lângă limba română.

ArumunAți experimentat bullying din cauza originii dvs.?

J. Andoni- Fără bullying, dar sunt sunt foarte surprinși de fiecare dată când le spun. Minoritatea aromână nu s-a confruntat niciodată cu hărțuirea din partea albanezilor, deoarece suntem aproape ca albanezii din punct de vedere cultural.

Arumun- Ce crezi că ar trebui făcut pentru a ajuta etnia aromană să continue?

J. Andoni- Deschiderea școlilor, oficializarea cursurilor astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a moșteni limba. Să folosească metodologia de predare potrivită, pentru că, în acest fel, dacă copiii nu învață limba, aceasta poate fi uitată. În istoria noastră, am avut profesori, personalități aromâne distinse precum „Thoma Binjaku”, director al multor școli din Fier, dar și alții care au contribuit la predare, știință, în special arte. Nu sunt singurul eu care urmează această cale.

Arumun- Ce mesaj le-ai transmite colegilor tăi?

J. Andoni- Să aprecieze originea pe care o au, cultura zonelor de unde provin, tradițiile pe care le-au moștenit de la strămoși. Consider un privilegiu să fiu de origine aromână, limba și cultura este specială, mai am multe de învățat despre trecutul meu.

Interviul a fost realizat de Rigesa HOXHA

GIF Image