Domnul Lilo cum ați intrat în legătură cu Universitatea Ștefan Cel Mare din România?

F. Lilo: Prin intermediul universității din Tirana mi s-a sugerat să particip la un program de schimb de studenți de câteva luni, unde, pe lângă România, aveam și opțiuni din alte țări din Europa precum Polonia, Grecia, Italia etc. Întrucât aceste alternative sunt deosebit de preferate de o parte semnificativă a albaneziilor care studiază în străinătate datorită relațiilor economice și sociale strânse pe care Albania le are cu aceste țări, dorința mea a fost să dezvolt această experiență în altă parte, într-o țară în care există un standard, dar pe pe de altă parte nu prea auzim vorbindu-se despre asta, ca urmare a lipsei de informare, precum Nordul României, fără a-mi ascunde admirația pentru Europa de Est.

La ce v-ati așteptat de la această experiență și cum a fost realitatea?

F. Lilo: Sincer să fiu, când am plecat spre Suceava, habar nu aveam, doar câteva scurte informații de pe internet. Întrucât acest program se concentrează pe studenții străini, mă așteptam să fiu în contact cu studenți care se aflau în aceeași situație cu mine, veniți din alte țări, pentru că nu eram cu toții integrați în societatea locală. Realitatea a fost cu totul alta, cel putin pentru mine. În câteva săptămâni, din nesfârșitele contacte pe care le-am avut cu colegii și prietenii mei, cum fără să-ți dai seama te asimilezi spontan în comunitatea locală în cultura și educația locală dominantă a Bucovinei. Adaptarea în această comunitate, după cum am aflat, nu a fost la fel și ușoară pentru toți studenții străini care au fost acolo, dar pentru mine a fost extrem de diferit. România, unică în felul său, (dupa parerea mea cu o diferență mare față de alte țări precum Ucraina, Polonia, Slovacia cu indiferentismul și individualismul care le caracterizează), oferă un model prietenos și dinamic de adaptare pentru străini, în scop de studiu, angajare, turism, are o abordare caldă față de noi, așa că natura adaptării la normele sociale locale păstrându-le pe cele originale, este de alt nivel.

Care au fost impresiile Dvs din această experiență?

F. Lilo: România, în special regiunea Bucovinei, este o destinație ideală pentru oricine dorește să vină pentru studii sau turism. După ce am aflat că sunt albanez, au fost foarte generoși, caldi și iubitor cu mine. Întrucât eram singurul străin din facultate și frecvența pe care a trebuit să o fac în toți anii facultății de drept, am avut norocul să-i cunosc pe toată lumea. Reacțiile lor față de mine au fost chiar plăcute, au încercat să-mi spună puținele informații pe care le știau despre Albania, erau curioși despre mine personal dar și despre țara noastră, poziția geografică, felul în care trăim, turismul în Albania, opinii religioase, muzică. si multe aspecte ale altora tipice tarii noastre. Deoarece sunt cu adevărat prietenoși, s-au bucurat să aibă un coleg din Albania și au împărtășit asta cu prietenii lor și uneori cu familia lor, ceva care te face să te simți special și care primește un fel de apreciere de la ei. În fiecare zi am primit telefoane, mesaje și am fost invitată să particip la viața lor de zi cu zi, viața privată, la proiectele lor. Fiecare zi a fost complet diferită de cealaltă, descoperă lucruri noi, întâlnesc oameni din diferite zone ale Bucovinei, fie că sunt din Cernăuți din Ucraina sau din alte orașe ale Moldovei de azi, tineri care au vrut să-mi arate dorința de a fi activi în activitățile și private. sau activități școlare pe care le-au organizat, pentru a întări relația multiculturală, dar și pentru a le promova comportamentele, valorile și tradițiile, lăsând asupra mea o impresie extraordinară, la care nu mă așteptam să fie la acest nivel.

Ce le-ai sugera altora dacă ți-ar cere să urmezi aceeași experiență ca și tine?

F. Lilo: Cu siguranță l-aș recomanda tuturor. Este o experiență care te inspiră, valoroasă, utilă și de neuitat pentru cineva care merge pentru prima dată. Îți schimbă percepția asupra vieții și îți oferă oportunitatea de a-ți dezvolta abilitățile și competențele. Vă asigur că vă va face un om mai puțin individualist, desface naționalismele dezbinătoare dintre țări, iar pe plan profesional, într-un viitor nu prea îndepărtat, vă veți simți mândru că aveți colegi de profesie în afara Albaniei, cu pe care le poți face schimb de opinii, idei, proiecte în activități comune pe care le poți întâlni.

Cum v-a afectat această experiență opinia despre invatamantul românesc?

F. Lilo: România este o țară a UE, învățământul românesc este acreditat în întreg Spațiul European. Are o bogată moștenire academică de-a lungul anilor, în care modernitatea este amestecată cu campusurile studențești tradiționale, mari și cu cel mai mic cost în comparație cu alte țări din UE. Educația românească crește șansele de carieră pentru studenții care, după ce s-au pregătit, au cele mai bune perspective de angajare și îi ajută să crească foarte repede. Ceea ce educația din țara noastră ar trebui să adauge vieții universitare a studenților, așa cum se aplică de obicei în România, este revenirea acestor instituții la centre multifuncționale, la campusuri de tineret în care studenții înșiși, cu inițiative proprii grație organizațiilor, pot. socializați mai mult într-un mod nelimitat, ceea ce, din păcate, lipsește în Albania, adică nu suficient doar în dezvoltarea activităților educaționale, ci și în extinderea abilităților și talentelor în diverse domenii. Fără a uita faptul că România are prezența obligatorie a noilor recruți ai poliției de stat la facultatea de drept și științe umane, pentru a se familiariza mai bine cu legile țării, pentru a preveni corupția în cadrul cooperării transfrontaliere cu UE. Albania aderă să fie membră a acestei uniuni importante, iar securitatea este un punct cheie al acesteia, așa că sugestia mea ar fi aplicarea unei astfel de platforme de poliție pentru a progresa într-un mod progresiv și european, beneficiind de educație standard niveluri mai înalte de cooperare interregională

GIF Image