Marsela SINANI
Sokrat Koreta, membru al comunității aromâne, profesor de aromână, subliniază dificultățile pe care le-au întâmpinat în pastrarea limbii. Generațiilor viitoare le va fi greu să pastreze această limbă, deoarece pare a fi uitat și nu i se acordă importanța cuvenită.
Sokrat Koreta a povestit într-un interviu, întregul drum necesar pentru a învăța tinerii limba lor maternă, care a fost neglijată.
Eforturi intense care nu ar putea fi concretizate fără cooperarea intelectualului din orasul Fier Thoma Binjaku. Binjaku a fost dintre personalitatiile orasului Fier, patriot, activist social, cercetător al istoriei, limbii și culturii albaneze. Publicist, organizator de numeroase activități culturale, pentru popularizarea valorilor aromaniilor din Fier. Thoma Binjaku este decorat cu ordinul „Naim Frashëri” din clasa I, II, III. În calitate de membru al Asociației aromâne din Albania, într-un mod special el a fost alături de tinerii acestei comunități.
Sokrat Koreta își amintește vremea când împreună cu Thoma Binjaku au tiparit 25 de abc-daruri, pentru a învăța pe copiii satului să cânte. Nu numai atât, dar s-au făcut încercări pentru a avansa acest limbaj, pentru a nu fi lăsat la mila sorții. Koreta se întoarce în timp, punând în evidență emisiunile pe care le-au realizat împreună cu intelectualul Thoma Binjaku.
Apelul lui Sokrat este să nu uite acest frumos limbaj, ceea ce au moștenit de la strămoși. Aromanii sau vlahii din Albania fac parte integrantă din poporul și statul albanez. Au contribuit pozitiv la istoria ultimelor secole ale țării noastre, în special la Renașterea Națională și Independența Albaniei.