La 19 noiembrie 2016, la Saranda, în prezenţa Ambasadorului României, ES dl Mircea Perpelea, a avut loc evenimentul prilejuit de dezvelirea bustului marelui istoric și politician român Nicolae Iorga, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României la Tirana, Fundația „Nicolae Iorga” din Saranda şi cu sprijinul Primăriei orașului Saranda.
Lucrarea a fost realizată cu sprijinul ICR de către sculptorii de origine aromână Zisa Musha și Mario Musha din oraşul Fier, Albania. Acesta este primul bust al unei personalităţi din România amplasat în Albania.
La ceremonia care a avut loc în apropierea Casei Iorga, pe faleza „Hasan Tahsini”, au participat oficiali ai statului albanez și român, reprezentanți ai autorităților locale, precum și ai aromânilor din regiune, personalități marcante ale vieții socio-politice și culturale a aromânilor din cele două țări, public larg.
În cuvântul de deschidere, Ambasadorul României a punctat încă o dată necesitatea de a se ajunge la un acord final pentru retrocedarea Casei Iorga, care să rămână în viitor în formula pe care a gândit-o Nicolae Iorga, şi anume o casă de cultură româno-albaneză. A mai subliniat, de asemenea, faptul că ţara noastră este gata să ofere sprijin dorinţei poporului albanez de a se alătura familiei Europene într-un viitor apropiat.
Prezent de faţă în calitate de reprezentant al Prim-ministrului Albaniei, domnul Fate Velaj, consilier pentru diplomaţie culturală şi renaştere europeană, a mulţumit pentru toate acestea promiţând, în acelaşi timp, în privinţa situaţiei legate de Casa Iorga, că va acorda tot sprijinul. „Vom conlucra împreună, eu în calitate de consilier al Prim-ministrului, pentru Casa Iorga. Ne bazăm pe principiul reciprocităţii, iar Casa Iorga reprezintă un punct crucial al relaţiei noastre cu România şi cu Europa, în general. Neînţelegerile cauzate de prevederile legislaţiei de la vremea respectivă vor ţine de trecut, vă promit că foarte repede Casa Iorga va aparţine statului român, aşa cum Nicolae Iorga a dorit.”
Din partea Primăriei oraşului Saranda, domnul Ramiz Husi, viceprimar, a transmis mesajul primarului, doamna Florjana Koka, în care a fost subliniat rolul comunităţii aromâne de punte de legătură şi dezvoltare a relaţiilor de prietenie româno-albaneze, amplasarea bustului lui Nicolae Iorga reprezentând „un act de recunoştinţă”, acesta urmând să servească „pe mai departe ca simbol al bunei funcţionări” a acestora. „Acest bust reprezintă recunoştinţa noastră adusă lui Nicolae Iorga, omul care prin opera sa a ajutat la crearea statului modern albanez”.
Domnul Eugen Popescu, consilierul ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, a prezentat mesajul doamnei Maria Ligor, în care a evocat semnificația specială atât pentru România, cât și pentru poporul albanez a acestui eveniment, precum şi rolul pe care savantul și istoricul Nicolae Iorga l-a jucat in istoria celor două țări prin contribuția fundamentală la redactarea istoriei poporului albanez. Recent, în septembrie anul acesta, la New York, „Premierul României, domnul Dacian Cioloș a discutat cu Președintele Albaniei, domnul Bujar Nishani, despre colaborarea strânsă în domeniul economic dintre statele noastre, dar și despre finalizarea rapidă a procesului de retrocedare a Casei Iorga din Saranda, proprietate a statului român, naționalizată după instaurarea regimului comunist în Albania. Este un alt semn de normalitate între două state care se respectă și se ajută reciproc. România este, de asemenea, unul dintre statele prietene ale Albaniei care susțin un lobby activ pentru îndeplinirea obiectivului strategic al Albaniei de integrare în Uniunea Europeană.”
Au mai rostit alocuţiuni directorul Direcţiei Români din Afara Graniţelor din cadrul Institutului Cultural Român, domnul Radu Baltasiu, şi fiica profesorului Dumitru Berciu, ilustru istoric şi arheolog român, desemnat de Nicolae Iorga să conducă lucrările de înfiinţare a institutului de la Saranda, doamna Adina Berciu-Drăghicescu.
La eveniment a fost prezent şi preşedintele Asociației „Răsăritul românesc” din Chișinău, domnul Vlad Cubreacov, care a anunţat că prin contribuţia asociaţiei pe care o conduce Poșta Moldovei a emis, cu acest prilej, în tiraj limitat, cinci mărci poștale personalizate și un efect poștal (plic) dedicat dezvelirii bustului marelui istoric Nicolae Iorga la Saranda.
Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare aromâne, susținut de artiști aromâni din România: Eliza Nirlu și orchestra sa, ansamblul folcloric „Dor” din Sarighiol de Deal, județul Tulcea (coordonator Dumitru Caimacan-Popescu), alături de coruri de copii, din Fier și Deviaka, Albania. Sursa: (tirana.mae.ro)