Ziua de Sfănta Maria Mare este sărbătorită în fiecare an pe data de 16 august în satul Niça din Pogradec, Albania. La această sărbătoare participă locatarii din zonă, indiferent de religie și credință, și cei care sunt plecați la emigrație. Ziua de Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un simbol al purității și al bunătății.

Biserica din sat este un monument de cultură, fiind construită în anul 1684. Biserica este restaurată în anul 1878, precum și în anul 2018 cu contribuția sătenilor, asociației culturală vlahă „Nica” si Direcției Monumentelor Korça. 

Președintele Asociației Culturale „Niça” cu sediul la Poradec este dl. Dhimiter Tanellari. Membrii ai Consilului Asociației: A. Vreto, Dh. Tanellari, P. Sadikllari, A. Mengri, și în curând a fost aprobat un nou membru Dl. Arben Pappa.

Asociația „Niça” a fost înființată inițial în 1991, cu membri aromâni, din zona Gora cu satele Niça, Llënga, Osnat și orașul Pogradec.

Asociația a desfășurat diverse activități, întâlniri, adunări, concerte, sărbători religioase până la crearea ansamblului artistic „Niça”, susținând concerte în mai multe sate de etnie aromână și în: România, Macedonia de Nord etc.

În curând Asociația a reusit realizarea achiziției costumelor populare caracteristice culturii aromâne.

La Festivalul Balcanic organizat la Constanța, România, asociația a câștigat un loc la podium, de căteva ori.

Cunoașterea membrilor asociației, oriunde locuiesc și lucrează bucurandu-se de un respect reciproc, a făcut posibilă reprezentarea membrilor în organele de conducere ale municipiului, în diverse profesii și în afaceri de succes.

“Acest lucru s-a realizat fără a uita limba și obiceiurile, costumele tradiționale ale etniei noastre etc” spune dl. Presedinte al Asociatiei Dhimiter Tanellari.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here