“O am pe originea noastră aromână ca o bogăție”. Este vorba de Klea Malka, o tânără de 22 de ani studentă la medicină la București din România. Klea ne a povestit ce înseamnă pentru ea apartenența la etnia aromână și cât de importantă este păstrarea originii. Aflati mai multe despre Klea în interviul ce urmeaza realizat de Rigesa Hoxha.
Arumun:- Bună, Klea, vă mulțumim că a-ți acceptat acest interviu!
K. MALKA– Mulțumesc pentru invitație!
Arumun: Klea care este legătura Dvs cu originea aromână?
K. MALKA– Am moștenit aromâna de la bunica din partea mamei mele iar din partea tatălui suntem albanezi.
Arumun: Cât de mult va simțiti conectată la afilierea aromână?
K. MALKA– Având în vedere că în familia noastră tatăl este albanez, influența originii aromâne asupra mea nu a fost chiar asa de mare.
Arumun: Care au fost primii pași în înțelegerea originilor aromâne?
K. MALKA: Am auzit despre originile noastre, dar nu știam mult. La noi acasă nu s-a vorbit aromana, nici cu bunica mamei nu am practicat-o. Am învățat romana când am venit în România să studiez în anul pregătitor.
Arumun: A-ti mai vorbit aromână cu mama Dvs?
K. MALKA-Nu, nu am practicat-o niciodată și poate acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu am cultivat-o în familia noastră.
Arumun: De ce a-ti ales România să studiati și nu altă țară, a fost o alegere sentimentală?
K. MALKA– Am fost influențată de unii dintre prietenii mei care studiază deja în România, la București pentru medicină. Mi s-a spus că școlile au standarde înalte și profesori pregătiți. Mi-am dorit mereu să studiez în străinătate după ce am terminat liceul și faptul că sunt de origine aromână m-a ajutat să-mi continui școala în România.
Arumun: Ca studenta cu rezultate foarte satisfăcătoare, de ce medicină când a-ti avut ocazia să alegeti alt domeniu?
K. MALKA: Dorința de a deveni doctor în viitor a venit în clasa a șaptea și am cultivat-o până am putut să studiez medicina.
Arumun- Ce vă place să faceți când aveți timp liber?
K. MALKA: Sunt o persoană care participă la activități dar nu idea că vreau să câștig ceva, particip pentru a fi activa și nu doar pentru a mă dedica doar școlii. Vreau să-mi petrec timpul liber cum imi place.
Arumun- Ce rol a jucat familia Dvs în toate acestea?
K. MALKA— Am avut mereu sprijinul familiei și în momentul în care le-am spus că vreau să studiez în România, m-au susținut, au crezut în mine, au știut că nu îi voi dezamăgi și nu m-au respins.
Arumun- Să ne întoarcem la originea aromana, ce înseamnă pentru Dvs și cum ar trebui să fie păstrată pentru a putea fi transmisă generațiilor viitoare?
K. MALKA—Desigur, este o valoare pentru mine să fiu de origine aromană și vreau să fie moștenită. Din punctul meu de vedere, ar fi mai bine să organizăm mai multe activități în Albania care să se concentreze pe rădăcinile aromânesti, de asemenea, ar trebui deschise școli pentru învățarea aromânei, știu că există una în Korça, dar mi-ar plăcea să avem școli în alte orase. Pentru că în acest fel nu s-ar uita originea, ascendența aromână. Ar trebui păstrat ca un bun care nu trebuie neglijat.
Arumun- V-ati confruntat vreodată cu lipsă de respect fiind de alta etnie?
K. MALKA– Nu s-a întâmplat niciodată în cercul meu social și nu cred că se va întâmpla. Suntem oameni cu drepturi egale.
Arumun:– Un sfat pentru absolvenții care vor să studieze în România?
K.MALKA: Oricine are un vis nu ar trebui să-l lase niciodată pe jumătate, să muncească pentru a-l ajunge, să citească cât mai mult pentru că într-o zi totul va fi rasplătit. Sa nu se opreasca în fața obstacolelor pentru că până la urmă obstacolele sunt pentru a le opri. Dacă au o viziune clară asupra vieții, sa mearga înainte și cu siguranță nu vor fi dezamăgiti de oricare cale vor alege.