Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni dl. Gheorghe Cârciu a efectuat, o vizită de lucru în Republica Italiană. Vizita s-a desfășurat în perioada 20-22 mai 2022.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe pagina oficială de DRP: “Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu a efectuat, în perioada 20-22 mai 2022, o vizită de lucru în Republica Italiană, la Roma, respectiv la Pescara, regiunea Abruzzo. Agenda demnitarului a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, cu membri ai cultelor dar și cu reprezentanți ai autorităților naționale, regionale și locale italiene.

Punctul principal din prima zi a vizitei de lucru l-a constituit comunitatea românească din Italia. Astfel, la 20 mai 2022, Ambasada României în Republica Italiană a găzduit o reuniune interactivă cu reprezentanții mediului asociativ românesc din teritoriu, în cadrul căreia secretarul de stat Gheorghe Cârciu a transmis gândurile sale de bine și unitate în calitate de mesager pentru milioanele de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor României.

La întrevedere au mai participat Valentin Făgărășian, deputat pentru diaspora, și Cosmin Mitrea, gerantul interimar al Consulatului General al României de la Roma.

Principalele teme de discuție au vizat proiectele proprii ale DRP, de exemplu reluarea programului Taberelor ARC sau noutățile din sesiunea de finanțare nerambursabilă de anul acesta destinată românilor de pretutindeni.

De asemenea, un alt subiect important de discuție l-a constituit adoptarea recentă a proiectului de lege privind actualizarea burselor pentru românii de pretutindeni, și anume mărirea cuantumului burselor pentru aceștia de la aproximativ 320 lei /lună la 700 de lei/lună. Totodată, continuarea dar și demararea unor proiecte ale Guvernului în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale în România au fost un alt subiect dezbătut de către cei prezenți.

“Împreună putem reuși!”, acesta a fost mesajul prin care secretarul de stat i-a îndemnat pe reprezentanții mediului asociativ românesc din Italia să depună cât mai multe proiecte la DRP și astfel, comunitatea românească ce trăiește departe de România să continue să își păstreze identitatea lingvistică, culturală și spirituală.

Sâmbătă, 21 mai 2022, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Italia, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la binecuvântarea lucrărilor de pictură în frescă de la altarul bisericii de zid, din cadrul parohiei “Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana”, din localitatea Pescara. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, împreună cu un sobor de preoți.

Alături de comunitatea românească, la acest eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților naționale, regionale și locale: senatorul Luciano D’Alfonso, primarul orașului Pescara, Carlo Masci, Antonio Blasioli, consilier regional și Înaltpreasfinția Sa Tommaso Valentinetti, Arhiepiscop de Pescara – Penne.

De asemenea, comunitatea românească din regiunea Abruzzo s-a aflat și în centrul discuțiilor pe care secretarul de stat Gheorghe Cârciu le-a avut cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din regiune.

În cadrul întâlnirii cu Luciano D’Alfonso, membru al Senatului Republicii Italiene, secretarul de stat a vorbit despre buna colaborare dintre autoritățile române și cele italiene în beneficiul românilor de pretutindeni. Senatorul a mulțumit demnitarului român pentru sprijinul pe care țara noastră îl acordă concetățenilor din afara granițelor.

Carlo Masci, primarul orașului Pescara, a discutat despre acțiunile derulate de români și susținute de către autoritățile italiene. Acesta a apreciat spiritul civic și dorința românilor de a forma o comunitate strânsă, bazată pe valori comune precum limbă, spiritualitate și cultură.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite mulțumiri Ambasadei României în Republica Italiană pentru tot sprijnul acordat de-a lungul întregii vizite.

Informații suplimentare
*Parohia ortodoxă română Pescara „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” face parte din protopopiatul Abruzzo al Episcopiei Ortodoxe Române al Italiei. În cadrul parohiei se desfășoară diverse activități sociale, culturale și funcționează Școala românească a parohiei unde copiii învață pictura pe sticlă, desen în creion, confecționarea de metanii și cruciulițe, organizarea de piese de teatru și muzică”, se încheie comunicatul de presă.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here