În perioada 22-23 septembrie 2021, senatorul Claudiu Târziu a fost prezent, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, în Republica Albania, în capitala Tirana și la Selenița, unde a luat parte la evenimentul de deschidere a școlii „10 MAI 1905”. În cele două clase ale acestei instituții, clase care vor purta numele a două personalități ale diplomației române: „Ambasador Vasile Stoica” și „Administrator școlar Nicuță Balamaci”, copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân.  
Cu prilejul inaugurării, senatorul Claudiu Târziu a declarat: „Deschiderea acestei școli primare private, în dialect aromân și limba română literară, este un prim pas spre o nouă renaștere a comunității aromânești, a fraților noștri de la sud de Dunăre, care sunt parte integrantă a neamului românesc”. 
Aflat la Selenița, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a avut o fructuoasă întâlnire cu primarul Pellumb Binaj, în cadrul căreia au discutat atât despre buna conviețuire a localnicilor albanezi cu aromânii, cât și despre oportunitățile de turism, de cooperare economică și de înfrățire cu orașe din România. 
În capitala Albaniei, senatorul Claudiu Târziu a avut o întrevedere cu Octavian Șerban, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Albania, cu care a purtat discuții despre necesitatea imperioasă a respectării drepturilor celor peste 300.000 de români/aromâni care alcătuiesc această minoritate națională, în termeni firești de reciprocitate, precum și despre utilizarea atât a dialectului aromân, cât și a limbii române în: educație și cultură, mass-media, lăcașe de cult, administrație publică. Un alt subiect pe agenda discuției cu ambasadorul Octavian Șerban a fost chestiunea retrocedării Casei Iorga din Saranda, pe care statul român a dobândit-o în instanță, decizie care întârzie, însă, să fie pusă în aplicare. 
„În această vizită în Republica Albania, am constatat cu mare bucurie o mai mare deschidere a autorităților locale și centrale, în privința garantării drepturilor pentru minorități. Cu cât Albania va acorda mai repede drepturile cuvenite aromânilor, cu atât va sprijini mai mult România parcursul european al Albaniei. I-am asigurat pe frații noștri din Albania de susținerea mea personală și a Comisiei pentru românii de pretutindeni, pe care o conduc”, a mai declarat senatorul Claudiu Târziu, în Republica Albania.

surse: senat.ro

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here