ARC është një pjesë e programit të qeverisjes rumune 2018-2020 dhe bën pjesë në pilonin e edukimit “Nicolae Iorga”. 

Fëmijë dhe të rinj rumunë nga komunitetet historike dhe nga diaspora nga e gjithë bota mblidhen për të kaluar bashkë pushimet verore në katër qendra pushimi.   

Në këto kampe të rinjve dhe fëmijëve u jepet mundësia të tregojnë talentet artistike dhe sportive dhe njohjen e gjuhës rumune. Për shkak të pandemisë fëmijët dhe të rinjtë arumunë nga Shqipëria nuk mundën të ishin pjesë e këtyre kampeve gjatë verës së këtij viti.

Në vitin 2019  fëmijët dhe të rinjtë pjeswmarrws nw kampet ARC ishin nga: Shqipëria, Franca, Greqia, Hollanda, Italia, Britania, Spanja, Austria etj.  Në edicionin e këtij viti pjesëmarrësit janë edhe nga SHBA, Gjermania dhe Emiratet Arabe. Për 8 javë rresht në këto kampe morën pjesë rreth 3 mijë të rinj dhe fëmijë. Kampet ARC u mbajtën nga data 1 korrik deri në 27 gusht në seri të pandërprerë prej 7 ditësh. Gjatë këtyre 7 ditëve pjesëmarrësit flasin dhe jetojnë sipas mënyrës rumune. Për këtë fëmijët ndjekin kurset e gjuhës, të historisë, të pikturës dhe kërcimit.  

Çelja e këtij programi që organizohet nga Ministria për Rumunët e Kudondodhur në partneritet me Ministrinë e Sportit dhe Rinisë u krye në një të njëtën ditë në të katra qendrat.  

Në  ditën e hapjes në qendrën Sulina ishte vetë kryeministrja Viorica Dăncilă dhe ministrja Natalia-Elena Intotero,  që morën pjesë bashke më ministrin e  rinisë dhe sporteve, ministrin e financave, ministrin e kulturës dhe identitetit kombëtar krah deputetëve dhe senatorëve. 

Kjo ishte hera e parë hapja bëhej njëkohësisht në të katër pikat turistike: në  Sulina, qarku Tulçea, në Oglinzi, qarku Neamc, Këprioara, qarku  Hunedoara dhe  Sëçelu, qarku Gorzh. 

Në kampin e Sulinës, në Tulçea kaluan pushimet edhe fëmijë dhe të rinj nga Shqipëria. Rreth 30 fëmijë dhe të rinj arumunë nga i gjithë vendi, nën shoqërimin edhe të dy instruktoreve që kujdesen për këtë udhëtim, ndodhen përkrah bashkëmoshatarëve të tyre nga shtete të ndryshme. Për znj. Dimo, njërën prej shoqërueseve,  pjesëmarrësit nga Shqipëria e kanë pritur me padurim këtë pjesëmarrje dhe janë duke u angazhuar në të gjitha programet. 

Duke  nisur prej datës 9 korrik ata morën pjesë në programet sportive që nga basketbolli e voleibolli në plazh, tek ping pongu dhe futbolli, piktura dhe kursi për informimin, sigurinë dhe parandalimin etj. Krahas tyre edhe kurset e rumanishtes dhe të historisë po ndihmojnë komunikimin dhe integrimin e pjesëmarrësve nga Shqipëria me bashkëmoshatarët e tyre që në këtë kamp janë nga: Moldavia, Ukraina, Franca dhe Maqedonia.

Në ditën e parë pas mbërritjes në Sulina, ishte i ftuar Radu Pëltineanu.  

I njohur si aventurieri i vitit 2018 në Evropë, tashmë edhe folës motivues për audienca të ndryshme,  është i pari rumun që ka përshkuar të dyja Amerikat me biçikletë që nga Alaska deri në Tokën e Zjarrit. Ekspedita që ishte menduar të zgjaste 9 muaj u shndërrua në një udhëtim që vazhdoi 3 vjet, 2 muaj dhe 18 ditë. Në këtë udhëtim ai pedaloi 34.554  km në të gjitha shtetet e kontinententeve amerikane pra 22 shtete dhe 1 territor. Pëltineanu mbajti për të rinjtë dhe fëmijët e e pranishëm një fjalim mjaft motivues duke u treguar atyre përvojën personale duke u folur të pranishmëve rreth të gjitha aventurave që kishte përjetuar. 

Në këto kampe të rinjve dhe fëmijëve u jepet mundësia të tregojnë talentet artistike dhe sportive dhe njohjen e gjuhës rumune. Për shkak të pandemisë fëmijët dhe të rinjtë arumunë nga Shqipëria nuk mundën të ishin pjesë e këtyre kampeve gjatë verës së këtij viti.

Në vitin 2019  fëmijët dhe të rinjtë pjeswmarrws nw kampet ARC ishin nga: Shqipëria, Franca, Greqia, Hollanda, Italia, Britania, Spanja, Austria etj.  Në edicionin e këtij viti pjesëmarrësit janë edhe nga SHBA, Gjermania dhe Emiratet Arabe. Për 8 javë rresht në këto kampe morën pjesë rreth 3 mijë të rinj dhe fëmijë. Kampet ARC u mbajtën nga data 1 korrik deri në 27 gusht në seri të pandërprerë prej 7 ditësh. Gjatë këtyre 7 ditëve pjesëmarrësit flasin dhe jetojnë sipas mënyrës rumune. Për këtë fëmijët ndjekin kurset e gjuhës, të historisë, të pikturës dhe kërcimit.  

Çelja e këtij programi që organizohet nga Ministria për Rumunët e Kudondodhur në partneritet me Ministrinë e Sportit dhe Rinisë u krye në një të njëtën ditë në të katra qendrat.  

Në  ditën e hapjes në qendrën Sulina ishte vetë kryeministrja Viorica Dăncilă dhe ministrja Natalia-Elena Intotero,  që morën pjesë bashke më ministrin e  rinisë dhe sporteve, ministrin e financave, ministrin e kulturës dhe identitetit kombëtar krah deputetëve dhe senatorëve. 

Kjo ishte hera e parë hapja bëhej njëkohësisht në të katër pikat turistike: në  Sulina, qarku Tulçea, në Oglinzi, qarku Neamc, Këprioara, qarku  Hunedoara dhe  Sëçelu, qarku Gorzh. 

Në kampin e Sulinës, në Tulçea kaluan pushimet edhe fëmijë dhe të rinj nga Shqipëria. Rreth 30 fëmijë dhe të rinj arumunë nga i gjithë vendi, nën shoqërimin edhe të dy instruktoreve që kujdesen për këtë udhëtim, ndodhen përkrah bashkëmoshatarëve të tyre nga shtete të ndryshme. Për znj. Dimo, njërën prej shoqërueseve,  pjesëmarrësit nga Shqipëria e kanë pritur me padurim këtë pjesëmarrje dhe janë duke u angazhuar në të gjitha programet. 

Duke  nisur prej datës 9 korrik ata morën pjesë në programet sportive që nga basketbolli e voleibolli në plazh, tek ping pongu dhe futbolli, piktura dhe kursi për informimin, sigurinë dhe parandalimin etj. Krahas tyre edhe kurset e rumanishtes dhe të historisë po ndihmojnë komunikimin dhe integrimin e pjesëmarrësve nga Shqipëria me bashkëmoshatarët e tyre që në këtë kamp janë nga: Moldavia, Ukraina, Franca dhe Maqedonia.

Në ditën e parë pas mbërritjes në Sulina, ishte i ftuar Radu Pëltineanu.  

I njohur si aventurieri i vitit 2018 në Evropë, tashmë edhe folës motivues për audienca të ndryshme,  është i pari rumun që ka përshkuar të dyja Amerikat me biçikletë që nga Alaska deri në Tokën e Zjarrit. Ekspedita që ishte menduar të zgjaste 9 muaj u shndërrua në një udhëtim që vazhdoi 3 vjet, 2 muaj dhe 18 ditë. Në këtë udhëtim ai pedaloi 34.554  km në të gjitha shtetet e kontinententeve amerikane pra 22 shtete dhe 1 territor. Pëltineanu mbajti për të rinjtë dhe fëmijët e e pranishëm një fjalim mjaft motivues duke u treguar atyre përvojën personale duke u folur të pranishmëve rreth të gjitha aventurave që kishte përjetuar. 

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here