Complexul arhivistic din Shkoza, acolo unde se păstrează trecutul nostru

Direcția Generală a Arhivelor a promovat munca depusă pentru noul sediu din Depozitul de Arhive din Shkoza. Acesta este un complex arhivistic în care se păstrează istoria, documentele și materialele atât de valoroase pentru istoriografia albaneză, pentru fiecare cercetător și istoric, pentru care, aceste arhive sunt o mare sursă a muncii lor.

 Noul sediu al acestui complex arhivistic în care se păstrează trecutul nostru, s-a transformat deja în spații contemporane, cu sistem central de aer condiționat, sistem de iluminat, rafturi mobile, sistem modern de protecție împotriva incendiilor și birouri confortabile pentru angajați.

Istoria arhivelor din Albania este legată de istoria națiunii și statului albanez și este rezultatul proceselor și etapelor de dezvoltare ale acestora. Începuturile activității de arhivă în Albania datează din antichitate. Istoria dovedește că în bibliotecile care au existat în statele ilire, în principatele feudale albaneze, în statul Skanderbeg, în societățile patriotice și culturale, în instituțiile religioase, în firmele comerciale, în bresle, în familii și persoane deosebite, pe lângă cărți. , au fost păstrate și documente.

Evoluțiile politice și sociale din spațiul albanez și nu numai, au fost însoțite de noi fenomene pentru arhive și documente. Arhivele au fost în general concepute ca bibliotecă-arhive, iar grija pentru documente a crescut. Declarația de Independență, din 1912 și crearea Statului Independent Albanez, au creat condiții pentru organizarea muncii pentru o mai mare grijă a documentelor.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here