Cunoscutul intelectual din Fier, Dl. Thoma Binjaku „Meritat Profesor” s-a născut la o familie aromâna în satul Peshtan, Fier la 5 august 1942.

Recunoscutul aromân s-a stins din viață la data de 31 august 2018. Dl. Binjaku si-a pierdut bătălia cu boala gravă cu care a luptat ani de zile cu o voință incomparabilă.

Cunoscut în toată regiunea Fier pentru contribuțiile importante în domeniul educației, premiat de trei ori cu ordinul „Naim Frashëri”, onorat cu titlul „Meritat Profesor”, participant la Congresul de Limbii albaneze de la Tirana în 1972, dl. Thoma Binjaku este una dintre icoanele contemporane ale educației naționale albaneze.

Fiind un perfect cunoscător al dialectului aromân, dl. Binjaku era un contribuitor activ în exprimerea valorilor acestei minorității personalitatea sa bucurăndu-se de respect în rândul tuturor celor care l-au cunoscut și au coolaborat.

Dl. Thoma s-a născut la o familie aromâna în satul Peshtan la 5 august 1942. A primit primele lecții la școala numărul trei din orașul Fier, astăzi cunoscut sub numele de școala de 9 ani „Naim Frashëri” unde s-a remarcat pentru dragostea și marea sa sacrificiu pentru cunoaștere.

Și-a finalizat studiile secundare la gimnaziul „Ali Demi” din Vlora și-a continuat în continuare studiile superioare la Tirana și Shkodra.

Întreaga sa carieră în educație se distinge prin pasiunea și munca până în ultimii ani ai vieții sale.

Thoma Binjaku va fi amintit de generații ca un intelectual si pasionat al limbii, istoriei si culturii fiind un umanist al zilelor noastre.

Numele său este încă asociat cu multe iniiative de-a lungul vieții sale.

Personalitatea proeminentă ca cunoscător si activist al minoritatii aromane este asociată cu programele la televizunile locale, cu articolele scrise, participarile la mai multe evente peste tot in tara.

Cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Fundația Harriet Martineau, cu sediul la Tirana, a editat „ABC-darul dialectului aromân”. Autorul acestui ABC-dar este dl. Thoma Binjaku.

După publicarea ABC-dar, a urmat distribuirea în bibliotecile din unele orașe ale țării, cum ar fi: Fier, Berat, Kavaja, Elbasan, Përmet, Korçë, Lushnjë, Pogradec, Vlora. 

„ABC-darul dialectului aromân” al autorului Thoma Binjaku se află deja în Biblioteca Națională din Albania. Aceasta publicatie a fost distribuită peste tot la comunitățiile aromâne fiind donat asociației „NICA” din Pogradec, Asociației Culturale a Aromânilor din Albania filiala „Divjakë”, Centrului de Informare a României din Corcea, Consulatului României la Corcea, copiilor satului Mekat 2 în Vlora, pentru aromânii din Përmet, Fundatiei “Nicolae Iorga” la Saranda. 

Manualul lui Thoma Binjaku este la indemana a mai multor cunoscători și iubitorilor dialectului aromân din Tirana. 

Publicarea ABC-darului a fost prezentata publicului larg din Albania printr-o reclama la televiziunea locală „Kombi” din Fier.

Reclama a fost difuzată la postul național de Radio „Tirana” în fiecare zi timp de 60 de zile consecutive. 

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here