Reprezentanții societății civile din Albania au avut joi, 18 octombrie 2024 o întâlnire cu Președintele Consiliului Național de Integrare Europeană din Albania dna Jorida Tabaku. Aceasta întâlnire de conștientizare a fost solicitată tocmai de reprezentanții societății civile pentru a discuta documentul „Poziția comună a Uniunii Europene asupra Albaniei, Capitolul I – Fundamente” și cele trei orientări aprobate” Pentru statul de drept”, „Cu privire la reforma administrației publice 2023-2030” și „Cu privire la funcționarea instituțiilor democratice”. La aceasta întâlnire a participat si doamna Entela Binjaku, presedintele Fundatiei “Harriet Martineau”. La începutul ședinței dna. Tabaku a subliniat că, odată cu deschiderea oficială a negocierilor cu UE, este necesar să se includă toți actorii și factorii în acest proces și să se demareze un dialog național cu privire la reformele care trebuie întreprinse. Dna Tabaku a considerat rolul societății civile în discuții foarte valoros și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență a poziției de negociere din partea guvernului și lipsa acestuia de consultare cu reprezentanții societății civile sau ai grupurilor de interese. Dna Tabaku i-a familiarizat pe participanți cu poziția deținută în Comisia pentru Afaceri Europene cu privire la proiectul de Poziție de Negociere pentru prima Grupare de capitole „Fundamente” pentru negocierile de aderare la UE privind implicarea și angajamentul societății civile și i-a invitat pe cei prezenți să discute și să prezinte sugestiile lor concrete pentru clarificarea procesului tehnic al negocierilor și găsirea mecanismelor adecvate pentru a garanta incluziunea KKIE.

În cadrul discuțiilor, participanții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență a documentului poziției de negociere sau a celor trei linii directoare, precum și a implicării societății civile la mesele cu grupurile de negociere, în special în probleme de importanță deosebită care vor necesită mai mult timp pentru a fi negociat, dar impactul asupra cetățenilor va fi mai direct, precum: protecția consumatorilor, siguranța alimentară etc.

La finalul discuțiilor, participanții au propus: crearea unei platforme de comunicare publică pentru Clusterul 1 și pentru grupurile-capitole care urmează să se deschidă în curând; implicarea societății civile pe cât posibil în monitorizarea procesului și stabilirea obligației de a avea un program de transparență de către negociatorul șef al Albaniei cu UE; etc.