O colecție bogată a „Artistului Poporului” Kristaq Dhamo este adăugată la Arhiva de Film. Familia regretatului regizor Kristiaq Dhamo a donat Arhivei de Film o bogată colecție, care servește nu numai la completarea dosarului cineastului, ci și a istoriei cinematografiei albaneze. Vestea este anunțată de ministrul Culturii, Elva Margariti, care subliniază că un activ al regizorului Kristiaq Dhamo se adaugă Arhivei Centrale de Film de Stat.
„Se adaugă un bun valoros Arhivei Centrale de Stat de Film! În ajunul aniversării morții marelui cineast Kristaq Dhamo, unul dintre pionierii filmului albanez, familia donează Arhivei de Film o bogată colecție, care servește nu numai la completarea dosarului cineastului, ci și a istoriei filmului, cinematografiei albaneze. Este vorba despre corespondența studențească, notițe, comentarii, rapoarte susținute la simpozioane etc., care vor servi cercetătorilor și criticilor…”, scrie Margariti pe rețelele de socializare.
Fotograful Kristaq Dhamo a murit în Italia, la vârsta de 89 de ani. A absolvit Institutul Superior Cinematografic din Budapesta, Ungaria. A început să lucreze la Studioul de Film – „Noua Albanie”, unde a fost realizat filmul „Tana” în 1958. Mulți ani a fost director artistic la Studioul de Film. Dhamo a oferit asistență valoroasă în pregătirea tinerilor studenți la cinematografie prin organizarea mai multor cursuri profesionale. În 1979 i s-a acordat titlul de „Artist meritat”, iar în 1987 a fost onorat cu titlul de „Artist al Poporului”. La cel de-al 11-lea festival de film albanez din 2000, a fost onorat cu premiul pentru carieră.

GIF Image