Cunoscutul scriitor și publicist Ardian Klosi este amintit de familie, prieteni și colegi printr-o expoziție „In Memoriam”. Ministrul Culturii Elva Margariti anunță că a fost amintită figura publicistului, traducătorului, opiniei și activistului albanez. Ardian Klosi publicist, traducător, albanolog, opinionist și activist al societății civile din Albania rămâne unul dintre numele pentru care aprecierea scriitorilor și savanților este mare. Activitatea lui Ardian Klosi este legată în special de cărți. Creativitatea sa este foarte bogată și printre diversele cărți se remarcă „Reflecție”, „Albania, trezire violentă”, „Quo Vadis Albania” și „Albania ce poate fi”. De asemenea, a publicat lucrări în limba germană, precum „Supraviețuirea albaneză” și a publicat dicționarul german-albanez, în colaborare cu alți câțiva autori, în 1997. Klosi a adus o mare contribuție și în domeniul traducerii. Pentru munca sa în acest aspect, Klosi a fost premiat de mai multe ori cu premii ca cel mai bun traducător. În 2008, odată cu traducerea lucrării „Skanderbeg” a cărturarului Oliver Jens Schmitt, Ardian Klosi a adus o nouă imagine despre Eroul Național și a stârnit multe dezbateri în opinia publică.
„Pentru cei ca mine care l-au cunoscut de departe pe Ardian Klosi, el a fost, fără îndoială, intelectualul fără compromisuri, una dintre personalitățile marcante ale traducerii albaneze, un rafinat selecționer de titluri, care a adus printre noi autori ai secolului. XX, despre care înainte de anii ’90 era imposibil să se vorbească și să nu se mai citească.
Ardian Klosi a fost una dintre figurile marcante ale jurnalismului, uneori amar, dar cu un scop clar în democratizarea gândirii albaneze, mai ales când era vorba de demolarea idolilor.
La 10 ani de la despărțirea lui de viață, ne este dor de opoziția civică și intelectuală a lui Klosi, cu firea lui reținută, dar cu un condei ascuțit…
„L-am comemorat la Biblioteca Naţională între prieteni, prin lucrarea, adunată într-o expoziţie „In Memoriam”, care reprezintă şi fiinţa şi misiunea sa”, scrie ministrul Margariti.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here