Opera lui Kadare ”𝐈̂𝐧𝐟𝐫𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐢̂𝐧𝐚𝐥𝐭: 𝐊𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐧𝐯𝐚𝐫𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐥𝐢𝐧-𝐏𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐀” se află printre 𝐓𝐚𝐩𝟐𝟎 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐊𝐚𝐢 𝐯𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐭𝐞 cărți ale Editurii Humanitas Fiction în Librăriile Humanitas în 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐀𝐏𝐑𝐈𝐋𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟐.

Kadare este și autorul unor eseuri și scrieri memorialistice, cum ar fi Dimineți la Café Rostand (2014; Humanitas Fiction, 2021) și ÃŽnfruntare la nivel înalt: Misterul convorbirii telefonice Stalin-Pasternak (2018; Humanitas Fiction, 2022).

Opera lui Kadare este în colecția „Raftul Denisei“ a editurii „Humanitas”.

Traducere din albaneză de Marius Dobrescu

Fragment:

„Pe 23 iunie 1934, în atmosfera sumbră a Moscovei aflată sub teroare, Boris Pasternak primește un telefon în apartamenul său de pe strada Volhonka. Crede, mai întâi, că este o farsă cam nesărată a unui confrate. Dar se înșală. La celălalt capăt al firului este Kremlinul. Stalin cel temut ar dori să discute despre Osip Mandelștam. De răspunsul lui Pasternak pare să depindă soarta poetului exilat în Urali după ce a îndrăznit să-l ia în râs, în versurile sale, pe tiran. Patru ani mai târziu, Madelștam murea într-un lagăr de tranzit din Gulag”.

Potrivit editurii „Humanitas” pe pagina de FB: „Încercând să reconstituie, într-un amețitor joc al oglinzilor, o convorbire încețoșată de trecerea anilor și de rolul și miza fiecăruia dintre martorii direcți sau indirecți, cea mai recentă carte a lui Kadare devine o meditație asupra responsabilității și adevărului, asupra fragilității și curajului, scrisă de un maestru al nuanțelor și dilemelor etice”.

Lista cu 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐊𝐚𝐢 𝐯𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐭𝐞 cărți ale Editurii Humanitas Fiction în Librăriile Humanitas în 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐀𝐏𝐑𝐈𝐋𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟐:

1.𝐇𝐞𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐌𝐚𝐫𝐫𝐢𝐬, 𝑻𝒓𝒆𝒊 𝒔𝒖𝒓𝒐𝒓𝒊

2.𝐄𝐫𝐢𝐜 𝐄𝐊𝐊𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐒𝐜𝐡𝐊𝐢𝐭𝐭, 𝑷𝒂𝒓𝒂𝒅𝒊𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒑𝒊𝒆𝒓𝒅𝒖𝒕𝒆

3.𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐕𝐚𝐫𝐠𝐚𝐬 𝐋𝐥𝐚𝐬𝐚, 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐆𝐚𝐫𝐜𝐢́𝐚 𝐌𝐚́𝐫𝐪𝐮𝐞𝐳, 𝑫𝒐𝒖𝒂̆ 𝒔𝒊𝒏𝒈𝒖𝒓𝒂̆𝒕𝒂̆𝒕̊𝒊. 𝑫𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏 𝒊̂𝒏 𝑚𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒊𝒏𝒂̆

4. Maja Lunde, 𝑈𝑙𝑡𝑖𝑚𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑡𝑒𝑝𝑎̆

5. Narine Abgarian, 𝐷𝑖𝑛 𝑐𝑒𝑟 𝑎𝑢 𝑐𝑎̆𝑧𝑢𝑡 𝑡𝑟𝑒𝑖 𝑚𝑒𝑟𝑒

6. Isabel Allende, 𝑉𝑖𝑜𝑙𝑒𝑡𝑎

7. Guzel Iahina, 𝑇𝑟𝑒𝑛𝑢𝑙 𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑆𝑎𝑚𝑎𝑟𝑘𝑎𝑛𝑑

8. Yukio Mishima, 𝑍𝑎̆𝑝𝑎𝑑𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎̆𝑣𝑎𝑟𝑎̆

9. Francesc Miralles, Ángeles Doñate, 𝑈𝑛 𝑐𝑒𝑎𝑖 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑝𝑎̆𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑖

10. Ismail Kadare, 𝐌̂𝑛𝑓𝑟𝑢𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑎 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙 𝑖̂𝑛𝑎𝑙𝑡. 𝑀𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑐𝑜𝑛𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑟𝑖𝑖

11. Yukio Mishima, 𝐶𝑎𝑖 𝑖̂𝑛 𝑔𝑎𝑙𝑜𝑝

12. Teru Miyamoto, 𝑉𝑖𝑠 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎̆𝑣𝑎𝑟𝑎̆

13. David Foenkinos, 𝐹𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑎 𝑀𝑎𝑟𝑡𝑖𝑛

14. Anna Hope, 𝐎𝑠̊𝑡𝑒𝑝𝑡𝑎̆𝑟𝑖

15. Alex Schulman, 𝑆𝑢𝑝𝑟𝑎𝑣𝑖𝑒𝑡̊𝑢𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖

16. Irvin D. Yalom, 𝑀𝑖𝑛𝑐𝑖𝑢𝑛𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑛𝑎𝑝𝑒𝑎

17. J.M. Coetzee, 𝐎𝑠̊𝑡𝑒𝑝𝑡𝑎̂𝑛𝑑𝑢-𝑖 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑟𝑏𝑎𝑟𝑖

18. Yukio Mishima, 𝑇𝑒𝑚𝑝𝑙𝑢𝑙 𝑧𝑜𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟

19. Guzel Iahina, 𝑍𝑢𝑙𝑒𝑖ℎ𝑎 𝑑𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑑𝑒 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖

Kadare este și autorul unor eseuri și scrieri memorialistice, cum ar fi Dimineți la Café Rostand (2014; Humanitas Fiction, 2021) și ÃŽnfruntare la nivel înalt: Misterul convorbirii telefonice Stalin-Pasternak (2018; Humanitas Fiction, 2022).

A fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare, printre care primul Man Booker International Prize (2005) și Jerusalem Prize (2015).

În 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here