Directorul în funcție al Teatrului Naţional de Operă şi Balet dmna Zana Çela, a confirmat public că intenționează un alt mandat pentru postul directorului „Operei”. „Sigur că voi mai candida”, spune Çela, subliniind experiența de 37 de ani pe care o are în acest domeniu. Zana Çela s-a concentrat și pe criteriile Ministerului Culturii pentru deținerea unei diplome de nivel „Maestru științific” (DCM nr. 142 din 12.3 2014), precum și criteriile preferențiale pentru diplomele în științe economice sau managementul artei (DCM nr. 173, din data de 07.03 .2003). „Aceste criterii nu intră în conflict cu CV-ul meu. Guvernul albanez formulează foarte clar ce criterii ar trebui să aibă directorii generali ai administrației de stat albaneze și principalul criteriu este maestrul științific, fără a dicta în ce ramură va fi maestrul. Și bineînțeles că am un maestru științific!”, spune Çela în continuare.
Zana Çela, deși nu a primit încă investiția făcută de Ministerul Culturii după reconstrucție, spune că va candida din nou pentru acest post.
Ministerul Culturii a deschis pe 30 martie apelul pentru director al Teatrului Naţional de Operă şi Balet, unde candidaţii trebuie să aibă un master în ştiinţe economice. Cela spune că acest criteriu adăugat de Ministerul Culturii, contrazice deciziile guvernului, dar va depune dosarul în curând.
„Am un master în științe, dar nu în economie, dar respect legea și acest criteriu adăugat de Ministerul Culturii contrazice deciziile guvernului. „CV-ul meu este sincronizat cu cerințele pentru acest post.”
În urmă cu câteva zile, ministrul Culturii Elva Margariti a fost întrebată de jurnalişti despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii la funcţia de preşedinte al Teatrului de Operă şi Balet, care în datele publicate trebuie să aibă un master în economie. Potrivit acesteia, acest criteriu este stabilit pentru ca instituțiile de artă să aibă lideri care pot face o treabă bună în strângerea de fonduri. „Vedem din ce în ce mai mult că avem nevoie de un apel la cât mai multă finanțare, pentru a se rupe de dependența totală pe care o au de bugetul de stat. În continuarea lucrărilor de reformatare vom vedea structura pe care ar trebui să o aibă consiliul de administrație”, a spus Margariti.
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP