Cu câteva zile în urmă, rapoartele deceselor de pui în țară au ridicat îngrijorări cu privire la prezența gripei aviare în țara noastră. În ciuda alarmei trase de experți, oficialii Ministerului Agriculturii au negat inițial prezența gripei aviare. Dar apoi, situația s-a schimbat. După o săptămână în care panica a fost mare și consumatorul nu trebuie pus în pericol, viceministrul Agriculturii, Ermira Gjeci a dat astăzi vestea bună că nu a fost înregistrat niciun caz pozitiv în ultimele 24 de ore.
„În ceea ce privește situația gripei aviare, în ultimele 24 de ore nu am avut confirmări pentru niciun caz nou de la ISUV. Din controalele efectuate pentru monitorizare, situația pare sănătoasă, neexistând alte focare suspectate. Este important să subliniem constant că alimentele din piața noastră, din centrele licențiate sunt sigure pentru consumator. „Nu există niciun risc de a consuma carne și ouă gătite la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius, așa cum este procedura normală de gătit”, a spus ea.
La fel ca oamenii, păsările pot fi afectate de gripă. Există 12 tipuri de gripă aviară. Cele mai contagioase virusuri care sunt de obicei mortale pentru pasari sunt H5 si H7. Tipul care provoacă cea mai mare îngrijorare este virusul mortal, H5N1, care poate provoca moartea la oameni.
Pentru oameni, majoritatea tipurilor de gripă aviară, virușii nu sunt în general periculoși. Cu toate acestea, mutațiile, ca în cazul subtipurilor de virus H5N1, H7N9 sau H5N5, pot determina infectarea oamenilor la animale. Se credea că virusul păsărilor afectează doar păsările până când au fost descoperite cazuri de persoane infectate cu acesta în Hong Kong, în 1997. OMS recomandă ca puiul să fie gătit la o temperatură de nu mai puțin de 70 de grade Celsius. Chiar și ouăle sunt complet fierte.