Reacții dure dupa declarația ministrului Ibrahimaj asupra minimului de existență
Declarația făcută de ministrul Ibrahimaj asupra minimului de existență, a adus reacții dure nu doar din partea clasei politice, ci și dincolo. Mulți au avut reacții după poziția publică a ministrului Finanțelor și Economiei, Delina Ibrahimaj, că cu 130-140 de euro pe lună nu ești considerat sărac în situația în care trăim.
Opinia publică a ținut o poziție! Ministrul Ibrahimaj nu se oprește aici, ci evidențiază alte date, care sunt puțin mai mici decât cele reflectate anterior. Prezentă la Comisia pentru Economie, unde se trecea în revistă propunerea guvernului de modificare a bugetului pe 2022, ministrul Ibrahimaj a subliniat că în declarația sa nu a spus salariul de trai, ci a citat o statistică conform calculelor realizate de INSTAT. Potrivit acesteia, cifra de care are nevoie o persoană din Albania pentru a nu fi considerată săracă, scade de la 130-140 de euro, la 126 de euro, întotdeauna conform INSTAT.
“Ați făcut referire la minimul de existență, dar în niciun moment nu am declarat minimul de existență. Mi s-a pus o întrebare despre un indicator statistic publicat de INSTAT care aparține pragului de sărăcie și m-am referit la pragul sărăciei calculat de INSTAT care este de 126 de euro pe cap de locuitor, vă puteți referi la INSTAT prin modul în care calculează că „metodologia Eurostat este aplicat în toate țările din regiune, așa că nu am vorbit pentru calculele Ministerului Finanțelor și Economiei ci pentru un indicator statistic publicat de INSTAT”, a spus Ibrahimaj.
Guvernul a promis că va crește salariul minim la 32 de mii ALL, în timp ce decizia este de așteptat să intre în vigoare în aprilie. Între timp, salariul minim este de 30 de mii ALL. În ciuda tendinței de creștere a prețurilor, salariile cetățenilor nu reflectă o creștere, punând populația pe lângă o criză economică și o mare povară psihologică.