Mari personalități și instituții de seamă, din domeniul cultural, au fost decorate de Președintele României, la propunerea Ministerului Culturii.

Artişti, promotori şi întemeietori de instituţii de cultură au fost decorați pe 13 ianuarie 2022, de către Președintele României, Klaus Iohannis, la propunerea Ministerului Culturii.

Potrivit comunicatului de presa al Ministerului Culturii acest ă apreciere este în semn de mulțumire, pentru activitatea de seamă și dăruirea cu care au pus România pe harta culturală universală. Decretele de decorare a personalităților și instituțiilor din domeniul cultural au fost semnate cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul care a avut loc la Palatul Cotroceni este de o importanță cu adevărat istorică pentru comunitatea albaneză din România.

Dr. Luan Topçiu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, scriitor, traducător și critic literar și de artă, a fost decorat cu Ordinul „Meritul cultural”, în grad de cavaler, de către Președintele României, Klaus Iohannis, „în semn de apreciere pentru talentul literar și importantele contribuții aduse la promovarea culturii și civilizației românești”.

A tradus din română în albaneză și viceversa autori clasici și contemporani. Scriitori de renume ai literaturii române, precum Emil Cioran, Lucian Blaga sau Cezar Ivănescu au devenit cunoscuți publicului albanez prin intermediul traducerilor publicate de Luan Topciu, iar operele lui Mitrush Kuteli, Visar Zhiti sau Agim Isaku și-au aflat traducerea românească prin eforturile aceluiași remarcabil om de cultură.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, laureat a numeroase premii literare, printre care Premiul Național pentru Literatură al Albaniei (la secțiunea traduceri).

Din anul 2017 Dr. Luan Topciu coordonează Centrul Cultural Albanez al organizației “Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR)”

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here