Pe data de 7 noiembrie, 2021, a avut loc evenimentul ,,Ziua limbii române’’ în incita Bibliotecii ,,Thimi Mitko’’ din Korcea. Acest eveniment, a fost organizat de Centrul de Informare al României (CIR) din Korcea cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit comunicatului de la CIR, Korcea:

“Programul din acest an a fost dedicat memoriei maestrului Ion Caramitru, o mare personalitate a culturii românești cu origini și din orașul Korcea. Coordinatoarea CIR, Daniela Stoica, a făcut o prezentare a vieții și activității lui Ion Caramitru, ca actor de film și de teatru, regizor, director de teatru, om politic, precum și ca președinte al Asociației Culturale Macedo-Române din România. Printr-un material realizat de Teatrul Național București, participanții la eveniment (reprezentantul Consulului onorific al României la Korcea, dl Etrit Xhuglini, președintele Asociației Aromânii din Albania, dl. Enkelejd Çollaku, d-na Mirela Veriga, președinta Filialei Korcea, dl. Josif Kruti, profesorul de dialect aromân de la Școala din Divjaka, reprezentanți ai comunității de aromâni, români din Korcea, rude ale maestrului Ion Caramitru, foști studenți care au studiat în România, profesori de la Universitatea ,,Fan S. Noli’’ din acest oraș, prieteni și susținători ai Centrului de Informare al României și mulți ații) au revăzut rolurile cele mai importante ale actorului in filme precum cel al lui Socrate (din fimul Declarație de dragoste, 1985), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), al lui Ștefan Luchian în Luchian (1981) ș. a.

A fost ascultată și o înregistrare cu Ion Caramitru recitând în dialectul aromân balada ,,Miorița’’, în varianta aromână. A fost prezentat și un material video realizat de Televiziunea Română în care însuși actorul comentează rolul său în Revoluția în direct, când acesta s-a alăturat mulțimii care ocupa clădirea Televiziunii Române, în timpul Revoluței Române din decembrie 1989.

Momentul In memoriam Ion Caramitru s-a încheiat cu discursul d-lui Enkelejd Çollaku, președintele Asociației naționale Aromânii din Albania și în același timp nepotul lui Ion Caramitru. Dl. Çollaku a dorit să pună în lumină impactul pe care l-a avut asupra sa, ca nepot, personalitatea lui I. Caramitru, dar și ca președinte al Asociației Aromânilor din Albania, care dorește să ducă mai departe munca lui I. Caramitru, care susținea cu argumente istorice, științifice și lingvistice că aromânii sunt tot români oriunde s-ar afla ei, în România sau în alte state din Balcani.

Cea de-a doua parte a programului a constat în recitări de poezii al poetului albanez Visar Zhiti, incluse în volumul Aripa frântă (Flatra e mundur) și traduse de dr. Luan Topçiu în limba română. Au recitat copiii înscriși la cursul de limbă română din cadrul CIR Korcea, dar și prieteni și susținători, aflați mereu în jurul acestui centru.

Sofia Faber: Dragoste (Dashuri)

Mirela Veriga: Eu cânt venirea ta (Unë këndoj ardhjen tënde)

Iris Nenciu: Și te aștept, libertate (Dhe po pres, liri)

Xhorxhina Vangjel: Câte lucruri mă așteaptă (Sa gjëra më presin)

Kristi Zheku: Semănatul de fulgere (Mbjellja e vetëtimave)

Anisa Nake: Lucrurile mici (Gjërat e vogla)

Sofia Faber: Në fund (În urma)

În cea de-a doua parte a programului de recitări , evenimentul a adus în atenția publicului korcear și nu numai, volumul de poezii al poetului din Korca, Arjan Kallco, un prieten bun și statornic al CIR Korcea, volum intitulat Ligjet e pranverës și tradus în română de binecunoscutul traducător Marius Dobrescu, cetățean de onoare al orașului Korcea, cunoscut și prin traducerile romanelor lui Ismail Kadare în limba română. Poetul Arjan Kallço a fost invitat sa vorbească despre colaborarea cu dl. Marius Dobrescu. Poeziile recitate au fost după cum urmează:

Primăvara albaneză: Eli – Daniela Stoica

Renașterea vieții (Rizgjimi i jetës)- Iris Nenciu

Prima lege (Ligji i parë)- Kristi Zheku

A doua lege (Ligji i dytë) – Nikolina Bode

A treia lege (Ligji i tretë)- Xhorxhina Vangjel

A patra lege (Ligji i katërt) – Anisa Nake

A cincea lege (Ligji i pestë) – Mirela Veriga

Evenimentul a host urmat de un cocktail organizat în holul Bibliotecii”.

Coordinatoarea Centrului de Informare al României (CIR) este Lector Dr. Daniela Stoica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here