Din ianuarie 2008 până în iulie 2021 sunt aproximativ 234 de mii de albanezi care au solicitat azil într-una dintre țările Uniunii Europene (UE), potrivit statisticilor publicate de Eurostat și prelucrate de revista “Monitor”.

Germania este principala destinație pentru cei care fug în căutarea unei vieți mai bune. Potrivit Eurostat, numărul total de cereri de azil în Germania pentru perioada în cauză a fost de aproximativ 95 mii, sau aproximativ 40% din total.

A doua țară cea mai preferată este Franța, cu aproximativ 63 de mii de cereri totale de azil, sau 26% din total.

Este urmat de Regatul Unit, cu 21 de mii de cereri în total (aproximativ 9%). Pentru Marea Britanie, datele sunt raportate până la sfârșitul anului 2020.

A patra este Grecia, cu 16,5 mii de cereri (7%), urmată de Suedia, cu 4,5% din total.

Conform anilor, cel mai mare număr de cereri de protecție internațională (azil) a fost înregistrat în 2016, cu aproape 69 de mii, unde aproape 80% erau destinate Germaniei. În ultimii ani, cererile s-au înjumătățit, în timp ce în 2019 a existat o ușoară tendință ascendentă (a se vedea graficul: Cererile de azil în UE de către cetățenii albanezi, pe ani).

Până în 2017, atenția sa mutat din Germania în Franța, care în 2019 avea aproape jumătate din cerere.

În 2020, pandemia a oprit temporar cererile, din cauza carantinelor și restricțiilor de călătorie, dar nu le-a oprit cu totul. În vara acestui an, există din nou o creștere a cererilor de azil, deși rămâne încă sub nivelurile pre-pandemice.

Potrivit Eurostat, în iulie 2021 au existat 735 de cereri de azil din Albania, cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, cu o creștere de 24% față de luna precedentă. Cifra ar putea fi chiar mai mare, întrucât nu toate statele au raportat încă pentru luna iulie.

Cu toate acestea, comparativ cu ianuarie 2020, când pandemia nu începuse încă, cererile de azil rămân aproape la jumătate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here