Președintele Societății de Cultură Macedo-Română, Ion CARAMITRU, născut la 9 martie 1942, personalitate marcantă a culturii române, director al Teatrului Național din București și al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fost ministru al Culturii (1996-2000), a trecut la Domnul în ziua de 5 septembrie 2021.

Înmormântarea va avea loc astăzi, 10 septembrie, de la ora 12:00, pe Aleea Actorilor a cimitirului Bellu (Serban Vodă).

Vineri, 10 septembrie 2021, în jurul orei 12.00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsuflețit al celui care a fost ION CARAMITRU se va opri în fața Teatrului Național ”I. L. Caragiale”, căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viață, pentru a lua rămas bun.

În foaierul Sălii Mari a TNB a fost amenajat un spațiu în care se pot depune coroane, flori și se poate păstra un moment de reculegere. De asemenea, o Carte de Condoleanțe va fi pusă la dispoziția celor care vor să lase un mesaj în memoria marelui artist, actorului și regizorului Caramitru.

Ion Caramitru, o personalitate aromână unica, s-a stins din viață lasand in urma o mare tristete si durere.

Marele artist va rămâne în memoria și inima românilor de pretutindeni pentru întreaga sa activitate artistică. De-a lungul carierei sale, în calitate de președinte al Societății de Cultură Macedo-Române, a promovat și susținut identitatea culturală, etnică și lingvistică a aromânilor, ramura balcanică a poporului român.

”Noi suntem români. Sunt român și după tată, și după mamă. Ei sunt aromâni, dar a fi aromân nu înseamnă a fi mai puțin român – apropo de a-ul acesta care se pune în față, care nu neagă, ci întărește”, declara Ion Caramitru.

In ultimele zile mulți oameni i’au mulțumit lui Ion Caramitru pentru câte ceva. Pentru lucruri concrete. Generații de români l-au aplaudat și l-au admirat. E foarte emoționant și spune multe despre personalitatea Sa. Astazi e ziua plecării lui de aici.

Rugăciuni si o luminare s-a aprins la Biserica Aromână din Korca “Schimbarea la Față” pentru sufletul marelui artist al scenei și în semn de apreciere pentru întreaga sa activitate.

La Fundatia Nicolae Iorga din Saranda multi aromani s-au dus la sediul Fundatiei si au aprins lumânările.

La biserica Sf.Nicola din Elbasan parintele Helidor a facut trisai pentru domnul Caramitru.

De origine aromână, cu rădăcini în sudul Albaniei și nordul Greciei, a militat permanent pentru promovarea patrimoniului aromân. A fost un susținător al tuturor aromânilor din Balcani, restabilind, ca președinte al Societății de Cultură Macedo-Română, elementele esențiale pentru păstrarea identității românești sud-dunărene.

Decorat cu ordine și medalii ale statului român, ale Casei Regale Române, primind ordine și medalii ale mai multor state străine, Ion Caramitru, prin multiplele sale valențe de regizor, actor, om de cultură, a reprezentat, pentru întreg neamul românesc, un reper care cu greu mai poate fi egalat.

Dumnezeul sa îl odihnească în pace!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here