România sărbătorește astăzi, 27 iulie, 65 de ani de când se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) ce a fost înființată în anul 1945.

UNESCO a fost înființată în anul 1945 și cuprinde 195 de state membre și 10 state asociate.

Lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale.

Peisajul cultural minier Roșia Montană se alătură de astăzi familiei de situri de Patrimoniu Mondial UNESCO din România la care mai fac parte: Biserici din Moldova, Biserici de lemn din Maramureş, Mănăstirea Hurezi, Sate cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara, Delta Dunării, Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

Concomitent cu înscrierea în Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, Roșia Montană se înscrie în Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în Pericol, alături de alte 52 de situri la nivel mondial.

De astăzi familiei de situri de Patrimoniu Mondial UNESCO din România i s-a alaturat peisajul cultural minier Roșia Montană.

Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, se află Ritualul Călușului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărțișorul, Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here