Ziua internațională a copilului este sărbătorită diferit pe glob, la 1 iunie, în urma hotărârii adoptate în anul 1949 la Moscova de Federația Internațională Democrată a Femeilor, sau la 20 noiembrie, cu referire la ziua în care s-a adoptat Declarația Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului din 1959.
Ziua Copilului a fost menționată pentru prima oară în plan internațional la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor de la Geneva, din august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, mai multe state au introdus treptat „Ziua Copilului” dar sărbătoarea s-a generalizat abia după 1950.
Scopul acestei zile il reprezinta conștientizarea pentru protecția și bunăstarea copiilor.
Preocupările pentru copii şi pentru drepturile lor au apărut abia din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și s-au manifestat deplin după Primul Război Mondial, când milioane de copii au murit sau au rămas orfani. Un rol important în conștientizarea publică asupra necesității protecției copiilor, încercând să diminueze efectele dramatice ale crizei umanitare de la sfârșitul Primului Război Mondial, l-a jucat Crucea Roșie Internațională, precum și societățile naționale de Cruce Roșie.