Duminică, 2 mai, au fost sărbătorite în Albania Paștele. Această sărbătoare coincide cu ziua în care credincioșii ortodocși își doresc reciproc: „Paște fericit si la mulți ani”! Caracteristica acestei sărbători este salutarea „Hristos a înviat” și răspunsul “Adevărat a înviat”.
Când vine vorba de sărbătoarea Paștelor ne gândim la ouăle roșii, pâinea dulce, carnea de miel.
Învierea Domnului este însoţită de numeroase tradiţii şi obiceiuri, unele moştenite din generaţie în generaţie. Cele mai răspândite obiceiuri de Paști sunt înroșirea și încondeierea ouălor, ciocnirea acestora și sfințirea paștilor.
Săptămâna de după Paști se numește „săptămâna Paștelui” sau „săptămâna luminată”.
Ouăle sunt vopsite în joi din săptămâna Paștelui și se ciocnesc duminică, la marea Liturghie când se sărbătorește învierea lui Hristos.
Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar în aceeași zi nu se pot aduce două jertfe. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.
Ouăle sunt ciocnite și schimbate chiar și în familie între membrii săi. În timp ce pâinea de Paște, care are un gust dulce, exprimă semnificația dulceaței și fericirii, care conțin cuvintele lui Dumnezeu și rugăciunile credincioșilor.