Cu 5 voturi pentru, Holta Zaçaj este noul Președinte al Curții Constituționale. Ea a reușit să obțină voturile necesare în turul al 3-lea, după eșecul celor două întâlniri anterioare.
„La finalul procesului de vot, în baza prevederilor legale, după obținerea majorității legale necesare, Adunarea Judecătorilor a ales-o pe doamna Holta Zaçaj în funcția de Președinte al Curții Constituționale.
Această decizie este notificată Președintelui Republicii și Președintelui Adunării”, a anunțat instanța. Zaçaj a candidat pentru postul important împotriva Marjanei Semini și Fionei Papajorgji, unde a câștigat.
COMPOZIȚIA CURTII CONSTITUȚIONALE
Holta Zaçaj, președinte
Marsida Xhaferllari, membru
Dr. Fiona Papajorgji, membru
Dr. Elsa Toska, membru
Sonila Bejtja, membru
Dr. Sander Beci, membru
Ilir Toska, membru
Gent Ibrahimi, membru
Prof. Dr. Marjana Semini, membru

Cine este Holta Zacaj?
Zacaj a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Tirana, în 1998. În perioada 2007-2008, a absolvit masterul științific în „Financial Titles and Regulations” la Universitatea Georgetown din SUA, în cadrul programului Fullbright. Și-a început cariera profesională ca avocat și activistă pentru drepturile omului, fiind angajată în anii 1999-2001, în Centrul „Pace prin Justiție”, proiectul pentru crime de război din Kosovo. Ulterior, a fost angajată ca avocat la Centrul pentru Practici și Servicii Juridice Integrate (QSHPLI), în proiecte de asistență juridică gratuită, precum: Clinica juridică pentru minori, Procuratura orașului lângă Municipiul Tirana, Clinica juridică pentru refugiați.
Din 2008, pe lângă faptul că este angajată în societatea civilă ca avocat și expert în drepturile omului, a lucrat ca avocat, iar din 2018 a profesat ca avocat în statul Massachusetts, SUA, într-un cabinet de avocatură. De asemenea, în perioada 2009-2013, Zaçaj a fost angajat ca lector la Școala de Magistraturi în formare inițială, în dreptul familiei și în formare continuă în domeniul dreptului familiei și al drepturilor copilului, precum și lector în dreptul bancar și finanțare în unele universități private din Albania, în perioada 2009-2014. Zaçaj s-a angajat și a contribuit în calitate de expert juridic național și internațional într-o serie de inițiative ale UNICEF în Albania, UNICEF în Kosovo, UNICEF în Georgia, Consiliul Europei, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional etc. Este autoarea și coautora a aproximativ 30 de studii și publicații în domeniul drepturilor omului, drepturile copilului, dreptul familiei, dreptul bancar și titluri. Ea este co-autoarea Codului Familiei, a Legii cu privire la drepturile și protecția copiilor în Albania, a pachetului legal pentru tratamentul penitenciar al minorilor din Kosovo.
În ianuarie 2023, Zaçaj a fost numită membru al Curții Constituționale, unde a depus jurământul de către președintele Begaj.

GIF Image