Dritëro Agolli, unul dintre cei mai populari scriitori, s-a născut la 13 octombrie 1931, în satul Menkulas din Devoll, în Korça. A absolvit, în 1954, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti,Astăzi, la împlinirea a 90 de ani de la naștere, este comemorat Dritëro Agolli, unul dintre cei mai proeminenți scriitori ai literaturii albaneze.

Dritëro Agolli s-a născut pe 13 octombrie 1931, în satul Menkulas din Devoll, în Korça. Încă pe băncile gimnaziului „Asim Zeneli” din Gjirokastra, publică în presa vremii primele poezii inspirate de Naimi și Çajupi, poezii care au fost publicate în 1947 în ziarul „Rinia”.

Opera literară a scriitorului din Devolli a creat noua tradiție a literaturii albaneze și a fost tradusă în mai multe țări ale lumii.

Dritëro Agolli este considerat una dintre figurile centrale ale poeziei albaneze și unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai „generației anilor ’60”.

Dritëro Agolli este considerat unul dintre cei mai buni scriitori din toate timpurile din literatura albaneză. Nu numai în antologia albaneză, dar el este deja inclus în antologiile unor țări ale lumii.

Pentru contribuția sa extraordinară, marelui scriitor, Dritëro Agolli, printre alte premii, i s-a acordat marele titlu, „Onoarea națiunii”. A fost declarat „Cetățean de onoare” al Tiranei în 2003.

Dritëro Agolli este câștigătorul a patru premii ale Republicii și a mai multor premii anuale în literatură. Pe lângă orașul Tirana, el este „Cetățean de onoare” al orașelor Korca, Gjirokastra etc.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here