Ziua Universală a Iei este sărbătorită în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, la data de 24 iunie. Cel mai important pentru 24 iunie este trăirea în starea de sărbătoare. Evenimentul este marcat în mai multe ţări şi localităţi, de pe şase continente.

Ziua Universală a Iei a fost stabilită în această zi, cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și universală. Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregăteşte naşterea „Soarelui”, Iisus Hristos. (Muzeul Național al Țăranului Român). Peste sărbătoarea creștină se suprapune, în calendarul popular, “Drăgaica sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald, având în vedere că pe 21 iunie este marcat Solstițiul de vară.

La începutul anului 2013, comunitatea online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, în 2012, a propus ca data de 24 iunie (sărbătoarea de Sânziene) să devină o zi dedicată iei şi să fie numită Ziua Universală a Iei.

Prima marcare a acestei zile a avut loc la 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica). În 2015, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Zilei Universale a Iei, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraş. Ziua Universală a Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din România şi străinătate.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here