Datorită creșterii numărului de turiști, consumul în restaurante a crescut cu 10%. Pe parcursul sezonului turistic 2023, structurile de servicii conform Asociației Barurilor și Restaurantelor au crescut consumul cu 10% față de ani. În total sunt 15,5 mii baruri în țară, de la 22 mii în 2015, fiind a doua cea mai răspândită activitate din țară, după afacerile minoritare. Enri Jahja, de la Asociația Barurilor și Restaurantelor, a declarat că s-a înregistrat o creștere mai mare a consumului în restaurantele și barurile din zona de coastă a orașului Durrës din cauza prețurilor mai ieftine și a ofertei de pachete „ultra all inclusive” oferite de către holuri.

„În ciuda cresterii numărului mare de turiști, 50 până la 70% dintre aceștia sunt turiști care caută în principal bucătăria tradițională albaneză. Majoritatea restaurantelor de pe coasta de sud nu oferă bucătărie tradițională. Sunt servite mai multe alimente pe bază de pește sau alte procese alimentare de calitate superioară și mai scumpe. Toți acești factori afectează consumul. Este pozitiv că consumul a crescut anul acesta”, a spus Jahja.

În lunile iulie și august, Saranda și Ksamil au fost vizitate de peste 800 de mii de turiști, o cifră record față de alți ani. Hotelurile și stațiunile fac rezervări zilnic pentru septembrie și jumătatea lunii octombrie. Proprietarii de hotel și managerii agențiilor de turism indică faptul că 80 la sută din capacitățile de cazare sunt rezervate pentru luna septembrie.

GIF Image