În susținerea articolelor 78 și 83, pct. 1, din Constituție, la propunerea Consiliului de Miniștri, Parlamentul Albaniei a aprobat la data de 13.10.2017 Legea Nr. 96/2017 pentru Protecția Minorităților Naționale în Republica Albania:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Această lege reglementează exercitarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în Republica Albania, în conformitate cu principiile prevăzute în Constituția Republicii Albania, Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru Protecția Minorităților Naționale. ratificat prin legea nr. 8496, din 3.6.1999, și acordurile internaționale în domeniul drepturilor omului la care Republica Albania este parte.

Articolul 2

Scop

1. Prezenta lege urmărește să asigure exercitarea drepturilor specifice persoanelor aparținând unei minorități naționale, care sunt necesare pentru protejarea identității distinctive a minorităților naționale, ca componentă esențială a unei societăți integrate și care garantează nediscriminarea și deplina egalitatea in fata legii.

2. În exercitarea acestor drepturi, persoanele aparținând minorităților naționale trebuie să respecte statul de drept, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Albania.

Articolul 3

Definiții

1. Minoritatea națională este un grup de cetățeni albanezi care locuiesc pe teritoriul Republicii Albania, au legături timpurii și stabile cu statul albanez, prezintă caracteristici culturale, etnice, lingvistice, religioase sau tradiționale distincte și care sunt gata să exprime , și-au păstrat și dezvoltat împreună identitatea culturală, etnică, lingvistică, religioasă sau tradițională distinctă.

2. În sensul prezentei legi, minoritățile naționale din Republica Albania sunt minoritățile grecești, macedonene, armene, rome, egiptene, muntenegrene, bosniace, sârbe și bulgare.

Articolul 4

Recunoașterea minorităților naționale

1. Recunoașterea formală a minorităților naționale din Republica Albania, în afară de cele prevăzute la articolul 3, pct. 2, se face prin lege, în conformitate cu criteriile definite la punctul 1 al articolului 3 și articolele 6 și 7. a acestei legi.

2. Cererea de recunoaștere formală se depune la ministrul responsabil cu afacerile interne de către grupul de cetățeni care pretind că aparțin unei minorități naționale.

3. Cererea este examinată de o comisie ad-hoc, care se constituie la ministerul de interne. Structura și funcțiile comisiei, precum și procedurile de examinare a cererii de recunoaștere a unei minorități naționale, sunt stabilite prin hotărâre a Consiliului de Miniștri.

4. Hotărârile comisiei ad-hoc pot fi atacate la instanța competentă pentru soluționarea litigiilor administrative.

CAPITOLUL II

DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE MINORITĂȚILOR NAȚIONALE

Articolul 5

Exercitarea drepturilor

1. Orice persoană aparținând unei minorități naționale are dreptul de a alege în mod liber dacă să fie sau nu tratată ca atare, fără a avea vreun dezavantaj din această alegere sau din exercitarea drepturilor care sunt legate de această alegere.

2. Persoanele aparținând minorităților naționale își exercită drepturile și se bucură de libertățile garantate de prezenta lege, individual și în comunitate cu alții, pe întreg teritoriul Republicii Albania.

Articolul 6

Dreptul la autoidentificare

2

1. Orice persoană are dreptul de a declara apartenența la o minoritate națională, pe baza dreptului de autoidentificare, conform prevederilor legislației pentru recensământul general al populației din Republica Albania și în cazurile prevăzute la această lege.

2. Nimeni nu poate fi obligat să dezvăluie sau să facă publice informații despre apartenența sa la o minoritate națională și nici despre apartenența sa etnică, lingvistică sau religioasă, cu excepția cazurilor în care această dezvăluire a datelor este necesară pentru exercitarea drepturilor prevăzute. căci la articolele 3, 7, 11, 12, 13, 14 și 15 din prezenta lege.

Articolul 7

Colectare de date

1. Pentru garantarea drepturilor minorităților naționale, instituțiile publice de la nivel central și local colectează date referitoare la identificarea persoanelor aparținând minorităților naționale, pe baza dreptului de autoidentificare a acestor persoane și a documentației de stare civilă. , în conformitate cu pct. 2, al articolului 6, din prezenta lege și cu legislația pentru protecția datelor cu caracter personal.

2. Criteriile, documentația, precum și procedurile relevante de culegere a datelor prevăzute la pct. 1, al prezentului articol, se aprobă prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea ministrului responsabil cu afacerile interne.

Articolul 8

Interzicerea discriminării

1. Este interzisă orice discriminare împotriva oricărei persoane din cauza apartenenței sale la o minoritate națională.

2. Instituțiile publice, centrale și locale, aprobă și implementează măsurile necesare:

​a) să garanteze egalitatea deplină și efectivă în viața economică, socială, politică și culturală între persoanele aparținând unei minorități naționale și cele aparținând majorității;

b) să protejeze persoanele aparținând minorităților naționale împotriva amenințărilor, discriminării, ostilității sau violenței din cauza identității lor culturale, etnice, lingvistice, religioase sau tradiționale distincte;

c) consolidarea dialogului intercultural;

ç) să promoveze respectul reciproc, înțelegerea și cooperarea între toți cetățenii Republicii Albania, indiferent de identitatea lor culturală, etnică, lingvistică, religioasă sau tradițională distinctă.

3. Măsurile adoptate în conformitate cu pct. 2 al prezentului articol nu constituie acte de discriminare.

Articolul 9

Libertatea de organizare și dreptul de reprezentare

Persoanele aparținând minorităților naționale sunt garantate și beneficiază de următoarele drepturi:

a) dreptul la libertatea de întrunire pașnică și libertatea de organizare; 3

b) dreptul de a înființa și de a participa la partide politice, asociații, precum și alte organizații civile, în conformitate cu legislația în vigoare în materie, pentru a-și exprima și proteja interesele;

c) dreptul de a fi ales în organele reprezentative la nivel central și local, în conformitate cu prevederile Codului electoral și legislația relevantă în vigoare.

Articolul 10

Libertatea de conștiință și religie

1. Persoanelor aparținând minorităților naționale li se garantează dreptul la libertatea de conștiință și religie și au dreptul de a-și manifesta, individual sau în comunitate cu alții, religia sau credința lor.

2. Persoanele aparținând unei minorități naționale au dreptul să își înființeze organizațiile și asociațiile religioase, în conformitate cu legislația în vigoare în materie.

Articolul 11

Participarea la viața publică, culturală, socială și economică

1. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul la participarea egală și efectivă la viața publică, economică, socială și culturală a țării, în special, în problemele legate de conservarea, protecția și promovarea culturii, tradițiilor și identității. minoritatea căreia îi aparțin.

2. Persoanele aparținând minorităților naționale și organizațiile care reprezintă minoritățile naționale beneficiază de dreptul de a solicita și sprijin financiar din partea instituțiilor culturale, în scopul promovării, păstrării și protejării tradițiilor lor, indiferent de identitatea culturală, etnică, lingvistică sau tradițională, în conformitate cu prevederile legislatia in vigoare in domeniul culturii.

3. Măsurile și politicile necesare pentru asigurarea participării minorităților naționale la viața publică, culturală, socială și economică se aprobă prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea miniștrilor responsabili pentru domeniile menționate anterior.

Articolul 12

Păstrarea identității culturale a minorităților naționale

1. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul de a-și păstra și dezvolta identitatea lingvistică, culturală, religioasă și moștenirea lor culturală pe întreg teritoriul Republicii Albania.

2. Persoanele aparținând minorităților naționale beneficiază, în conformitate cu prevederile art. 2 din prezenta lege, de dreptul de a celebra evenimente legate de promovarea identității lor culturale distincte.

3. Strategiile, programele și planurile de acțiune care să creeze condițiile necesare pentru ca minoritățile naționale să-și păstreze și să-și dezvolte identitatea distinctă se aprobă prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea miniștrilor responsabili de educație și cultură.

4. Fără a aduce atingere măsurilor luate în conformitate cu politica de integrare generală a minorităților naționale, sunt interzise politicile sau practicile care vizează asimilarea împotriva voinței acestora a persoanelor aparținând minorităților naționale. 4

Articolul 13

Dreptul la educație în limba minoritară

1. Persoanele aparținând unei minorități naționale beneficiază de dreptul de a învăța limba minorității.

2. Persoanele aparținând minorităților naționale, în unitățile locale de autoguvernare în care își au reședința în mod tradițional sau în număr substanțial, dacă există cerere suficientă, li se oferă oportunități de a învăța sau de a urma lecții în limba minorității, în conformitate cu prevederile legislaţia relevantă în domeniul educaţiei.

3. Criteriile de determinare a unității locale de autoguvernare, numărul esențial și cererea suficientă se stabilesc prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea miniștrilor cu atribuții în educație și afaceri locale.

4. Se aprobă măsuri corespunzătoare în domeniul educației și cercetării științifice, în scopul promovării cunoașterii culturii, istoriei, limbii și credințelor religioase ale minorităților naționale și ale majorității, în conformitate cu legislația relevantă în domeniul educației. prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea ministrului responsabil cu educația, în conformitate cu legislația relevantă în domeniul educației.

5. Măsuri adecvate pentru crearea de oportunități și condiții pentru furnizarea de manuale școlară, formarea inițială, formarea și perfecționarea profesională ulterioară a cadrelor didactice, precum și pentru crearea și funcționarea cursurilor în limba minorităților naționale se aprobă prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea ministrului responsabil cu educația, în în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul educaţiei.

6. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să deschidă și să conducă instituții private ale sistemului de învățământ și instituții de învățământ profesional, atunci când îndeplinesc toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare în domeniul educației.

7. Prevederile acestui articol se vor aplica fără a afecta predarea limbii albaneze.

Articolul 14

Libertatea de exprimare, de gândire și dreptul la informare

1. Persoanelor aparținând minorităților naționale li se garantează și se bucură de dreptul de a exprima gânduri și opinii, precum și de a primi și distribui informații în limba minorității, fără discriminare și fără amestec din partea autorităților publice.

2. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul de a avea propriile mijloace de comunicare scrise și electronice, în conformitate cu legislația în vigoare în Republica Albania pentru mass-media scrisă și electronică.

3. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul de a utiliza serviciile media audio și audiovizuale, fără discriminare, în conformitate cu condițiile, criteriile și procedurile determinate de legislația în vigoare pentru mass-media audiovizuală în Republica Albania. Licențierea serviciilor de radiodifuziune și televiziune se face fără discriminare și în conformitate cu criteriile legislației pentru mass-media audiovizuală.

4. Persoanele aparținând minorităților naționale beneficiază de dreptul la informații în limba lor maternă. Radioul și televiziunea publică centrală difuzează programe informative și culturale în limba minorităților naționale la unul dintre posturile sale.

Articolul 15

5

Utilizarea limbajului

1. Persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul de a folosi, pe lângă limba albaneză, și limba minorității naționale din care aparțin:

a) numele și prenumele acestora, în conformitate cu legislația în vigoare;

b) semne, inscripții și alte informații cu caracter personal, vizibile publicului, în orice activitate a vieții lor sociale, economice și culturale.

2. În unitățile locale de autoguvernare în care persoanele aparținând minorităților naționale locuiesc în mod tradițional sau reprezintă mai mult de 20 la sută din totalul populației acestei unități, la cererea acestora, organele locale de autoguvernare creează condițiile, în măsura în care este posibil, pentru utilizarea limbii minoritare în relațiile dintre persoanele aparținând minorităților și aceste organisme.

3. Prin hotărâre a organelor unităților autonome locale, în care mai mult de 20 la sută din rezidenți aparțin minorităților naționale, atunci când există o cerere suficientă din partea acestora, denumirile unităților administrative relevante, drumurile și alți indicatori topografici. , pe lângă limba albaneză, ele apar și în limba minorității respective, conform prevederilor legale pentru autoguvernarea locală.

4. În unitățile locale de autoguvernare în care persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă mai mult de 20 la sută din populația totală a acestei unități, acestea au dreptul de a primi informații, pe lângă limba albaneză, și în limba minorității. , privind desfăşurarea procesului electoral. Furnizarea de informații în limba minorităților pentru desfășurarea procesului electoral este reglementată prin acte aprobate de Comisia Electorală Centrală.

5. Orice persoană aparținând unei minorități naționale are dreptul de a fi informată imediat, într-o limbă pe care o înțelege, despre motivele arestării sale și despre natura și cauza oricărei acuzații împotriva sa și de a se apăra. în această limbă, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

6. Modul de utilizare a limbii minorităților, conform prevederilor pct. 2 și 3, din prezentul articol, se reglementează prin hotărâre a Consiliului de Miniștri, la propunerea ministerelor cu atribuții de interne și afaceri locale. .

Articolul 16

Interzicerea limitării drepturilor

Este interzisă luarea de măsuri care modifică componența populației în unitățile locale de autoguvernare, locuite de persoane aparținând minorităților naționale, în vederea limitării drepturilor prevăzute de prezenta lege.

GIF Image