Declarația de independență a Kosovo a fost semnată pe 17 februarie 2008 la ora 15:39 în Parlamentul Republicii Kosovo de la Pristina. Într-o reuniune extraordinară la care au participat 109 dintr-un total de 120 de deputați, Parlamentul din Kosovo a declarat în unanimitate Kosovo stat independent, suveran și democratic. Legalitatea Declarației de Independență a Kosovo a fost un subiect controversat de ceva timp. Serbia care s-a opus Declarației de independență a Kosovo a căutat evaluarea validității internaționale și sprijinul pentru poziția sa, presupus că Declarația de independență a Kosovo ar fi ilegală.
În urma acestei evoluții, în octombrie 2008, Serbia a solicitat un aviz consultativ de la Curtea Internațională de Justiție. La 22 iulie 2010, Curtea Internațională de Justiție, printr-o Decizie Consultativă, a reconfirmat că Declarația de Independență a Kosovo nu a încălcat niciun articol din dreptul internațional. Declarația de independență a Kosovo din 17 februarie 2008 a fost încununarea unei călătorii lungi și dificile pentru cetățenii din Kosovo. Din 13 iunie 1999, când forțele sârbe au fost forțate să părăsească Kosovo, această țară a fost administrată de Misiunea Organizației Națiunilor Unite – UNMIK și de Instituțiile autonome din Kosovo: Parlamentul, Președintele și Guvernul.
Chiar dacă Serbia nu deținea control asupra Kosovo, în rezoluția 12 44 a Consiliului de Securitate a fost menționat de mai multe ori că Kosovo este un protectorat al ONU, dar din punct de vedere juridic parte a Republicii Federale Iugoslavia. În noiembrie 2005, a început oficial procesul pentru statutul final al Kosovo. După consultări ample, la 2 februarie 2007, trimisul special internațional pentru statutul Kosovo, Martti Ahtisaari, și-a înaintat propunerea la Pristina și Belgrad, pentru independența condiționată a Kosovo, pas care a dus la crearea unui stat independent. După mai multe runde de discuții, Kosovo a fost declarat independent pe 17 februarie 2008.

GIF Image