Luna decembrie a marcat o creștere semnificativă a prețurilor, față nu doar de acum un an, ci și de luna noiembrie 2022. Într-un raport INSTAT, referitor la Indicele prețurilor de consum (IPC) în decembrie 2022, creșterea a fost de 7, 4%, comparativ cu un an în urmă. Principala sursă de informații privind cheltuielile este Ancheta bugetului gospodăriilor.
Modificarea lunară a indicelui prețurilor de consum în decembrie 2022 față de noiembrie 2022 a fost de 0,4%, iar creșterea medie anuală a prețului în 2022 a fost de 6,7% de la 2,0% în 2021. Influența principalelor grupuri asupra variației anuale a indicelui prețurilor de consum. Raportul arată că creșterea anuală a prețurilor din decembrie a fost influențată în principal de grupa „Mâncare și băuturi nealcoolice”, urmată de grupa „Chirie, apă, combustibil și energie”. De asemenea, s-au înregistrat o creștere a prețurilor grupei „Mobilier, electrocasnice și întreținere casă”, „Transport”, „Băuturi alcoolice și tutun”, „Hoteluri, cafenele și restaurante”, „Diverse bunuri și servicii”, „Îmbrăcăminte și încălțăminte”. , „Serviciul educațional”, „Sănătate”, „Comunicare”, „Divertisment și cultură”.
Comparativ cu luna decembrie 2021, cea mai mare creștere a prețurilor se observă la grupa „Alimente și băuturi nealcoolice”, „Mobilă, aparate electrocasnice și întreținere casă”, „Transport”, „Băuturi alcoolice și tutun”, „Hoteluri”. , cafenele și restaurante”, „Îmbrăcăminte și încălțăminte”, „Bunuri și servicii diverse”, „Chirie, apă, combustibil și energie”, „Serviciul educațional”, „Comunicare” și „Divertisment și cultură”, „Sănătate”.
În cadrul grupei alimentare, prețurile subgrupei „lapte, brânză și ouă” au crescut cu 25,4%, urmate de subgrupele „uleiuri și grăsimi”, „pește”, „pâine și cereale”, „zahăr, dulceață, miere, ciocolată”. „și deserturi”, „carne”, „legume inclusiv cartofi” etc.
Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Conţinutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP