Premierul Edi Rama a reiterat poziția guvernului de a nu crește prețul energiei electrice pentru familii și întreprinderile mici. El și-a făcut publică poziția în cadrul conferinței comune cu omologul macedonean, după întâlnirea celor două guverne. Rama a spus că acest lucru va avea costuri mari pentru buget, dar guvernul a decis să-și permită.
“Vreau să adaug că în ceea ce privește energia, ne-am încăpățânat să nu atingem prețul energiei pentru gospodării și întreprinderi mici.
Acest lucru are un cost destul de mare pentru buget, dar am decis să-l suportăm pentru a nu permite ca această armă creată de Vladimir Putin să funcționeze defectuos și să fie neutralizată. Acesta este anul cu seceta, care ne pune în și mai multe greutăți”, a spus Rama.
Guvernul a decis să nu aplice prețul pentru plafonul de peste 800 de kilowați oră pentru abonații de familie pentru luna noiembrie. Vestea a fost dată de viceprim-ministrul și ministrul Energiei, Belinda Balluku, în cadrul unei comunicări publice, care a enumerat mai mulți factori, unde primează economia de energie de către cetățeni.
Anterior, guvernul albanez a prelungit starea de urgență pentru energie electrică până la 30 iunie 2023. Decizia a fost făcută publică în caietul oficial. Starea de urgență era programată să se încheie pe 31 decembrie 2022.
Organismul de Reglementare în Energie în ședința Consiliului de Administrație a aprobat suspendarea taxei de 42 de lei per kilowatt/oră consumat peste plafonul de 800 kWh pentru luna noiembrie.