IA – care este și numele dat vestimentației feminine, cămașa tradițională românească de sărbători, este considerată și cea mai importantă parte a portului popular.

Acest simbol l-a inspirat și pe celebrul pictor Henri Matisse (1869 – 1954) care are și un tablou intitulat: „La Blouse roumaine”. Acest tablou împreună cu explicația relevantă se află în Muzeul Pompidou. Tabloul a fost predat statului francez în 1953 și a început să fie pictat în decembrie 1939 la Nisa, la Hotel Regina. Această lucrare i-a luat pictorului 6 luni de muncă. Pentru a documenta procesul de creație, artistul a luat 11 fotografi care au surprins pe celuloid chiar și procesul lung al dezvoltării acestuia. Pictorul a reflectat îndelung aceste momente într-un proces creativ la Paris la galeria „Maeght”, subliniind simplificarea necesară în timpul procesului de îmbinare a culorilor și liniilor. În forma sa finală, detaliile modelului Lydia Delectorskaya sunt omise, șterse sau acoperite. Simplitatea rotundă a feței face ecoul curbelor mânecilor. Armonia puternică a celor trei zone principale de culoare, conferă picturii o mare vibrație.

Dar dincolo de dorința de a sărbători un simbol cultural important, dincolo de scopul creării de legături și recunoaștere prin cultură, prin sărbătorirea acestei zile chiar și textilele românești în sine câștigă o altă recunoaștere la nivel internațional. Datorită acesteia, locul comunității rurale în identitatea culturală este redimensionat și moștenirea culturală este reevaluată.

Astăzi, 24 iunie, fiind Ziua Universală a IE a devenit un adevărat model de diplomație culturală și activism social. Sărbătorirea acestui simbol cultural ajută la recunoașterea și transmiterea tradițiilor și a bogăției spirituale a unei națiuni generațiilor viitoare. Activitățile culturale sunt întotdeauna utile ca punți de dialog care ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare prin afiliere culturală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here