Miercuri, 15 iunie 2022 o delegație a Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești, a vizitat Academia Albaneză de Științe.

Potrivit anuntului pe pagina de fb.a Academiei de Stiinte din Albania, delegația din România a fost primita de Președintele Academiei de Științe acad. Skënder Gjinushi, acad. Vasil Tole Vicepreședinte AS, acad. Shaban Sinani secretar științific al AS, acad. Neki Frashëri Președintele Secției de Științe Naturii și Tehnice, acad. asoc. Gëzim Hoxha Președinte al Științelor Albaneze și Alabanologice, acad. Nazim Gruda, de asemenea membru de onoare al ASHPP, acad. Ilia Mikerezi, acad. asociat Fatbardh Sallaku (rector al UBT)

Președintele Academiei de Științe acad. Skënder Gjinushi și prof. Ioan Jelev, Vicepreședinte al ASAS au făcut cunoscută structura, misiunea și rolul celor două academii în viața științifică a țării.

A fost oficializat acordul de cooperare dintre Academia de Științe a Albaniei și Academia de Științe Agricole și Silvice din România (ASAS).

Acordul a fost semnat în prealabil prin corespondență (din cauza restricțiilor pandemice) de către cei doi președinți, respectiv acad. Skënder Gjinushi și Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești, Valeriu Tabără.

Acordul conține schimburi de informații științifice de publicații academice, experți și expertiză, facilitarea rolului în cooperare cu alte instituții din cele două țări, proiecte bilaterale comune și în cadrul „Euro-2020”.

Au fost discutate și oportunități mai largi de cooperare, inclusiv instituții academice și universitare din Albania, România și Moldova.

În prima zi a acestei vizite a avut loc o conferință științifică „Agricultura și viitorul ei în regiune”, la care au participat cercetători din ambele academii.

Problemele conferinței includ evaluarea resurselor naturale agricole, modernizarea producției agricole, conservarea informațiilor genetice locale, controlul substanțelor chimice etc.

Delegația României de la ASAS va rămâne trei zile la Tirana și va avea contacte de cooperare cu UT și UAT.

Tot miercuri pe 15 iunie a avut loc conferința științifică „Agricultura și viitorul ei în regiune”.Conferința a fost organizată cu participarea cercetătorilor de la Academia Albaneză de Științe în cooperare cu Academia de Științe Agricole și Silvice din România în cooperare cu Universitatea Agricolă din Tirana.
Au fost prezenți președintele Academiei de Științe acad. Skënder Gjinushi, prof. Ioan Jelev Vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, prof. Marian Bogoescu Secretar General al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, viceminiștri ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Enio Civici și Roland Kristo, acad. Shaban Sinani secretar științific al ASH, acad. Neki Frashëri Președintele Secției de Științe Naturale și Tehnice (ASH), acad. Nazim Gruda (ASH), de asemenea membru de onoare al ASHBP), acad. Ilia Mikerezi (ASH), acad. asoc. Fatbardh Sallaku (rectorul Universității Agricole din Tirana) și cercetători și academicieni din ambele țări etc.
Prof. emerit, dr. H. C. Valeriu Tabara si prof. dr. Ioan Jelev (ASAS) au prezentat lucrarea „Academia Română de Științe Agricole și Silvice și Potențialul Agricol”.

Dr.ing. Marian Bogoescu (ASAS) a prezentat lucrarea despre alternative durabile în horticultura românească.
Organizarea acestei conferințe la Tirana este o oportunitate valoroasă pentru oamenii de știință și cercetătorii din ambele țări de a-și împărtăși experiența.
Cooperarea dintre cele două academii va crea posibilitatea unor noi contacte științifice și proiecte comune de cercetare. ze Conferinta continuă și astăzi în sediul Academiei Albaneze de Știinte.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here