Potrivit site-ului Consiliului Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm de a respecta, de a proteja și de a garanta exercitarea deplină și în condiții de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intesexuale (LGBTI).

În întreaga lume, peste 2 miliarde de persoane trăiesc în țări în care homosexualitatea este ilegală, în timp ce pedeapsa cu moartea există în continuare ca pedeapsă juridică pentru relațiile consensuale de același sex în 11 jurisdicții.

În ultimii 10 de ani, am văzut semne de progres la nivel mondial. Cu toate acestea, discriminarea și excluziunea din cauza orientării sexuale și a identității de gen persistă și asistăm la un regres îngrijorător al drepturilor persoanelor LGBTI. Nivelurile de violență împotriva persoanelor LGBTI sunt, de asemenea, alarmante, chiar dacă sunt în mare parte subraportate.

Potrivit comunicatului de presa publicat pe consilium.europa.eu conflictele armate și situațiile de urgență umanitară pun persoanele LGBTI în pericol deosebit. Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a adus în prim-plan persoanele LGBTI care încearcă să fugă de război. Au fost raportate cazuri de persoane transgen care au fost împiedicate să părăsească țara, precum și incidente de violență împotriva persoanelor LGBTI. Sunt necesare mai multe eforturi pentru a le oferi sprijin, protecție și spații sigure.

Tinerii, în special, se confruntă cu respingerea de către familiile lor, lipsa de adăpost și hărțuirea online și offline pe baza orientării lor sexuale și a identității lor de gen. 2022 este anul european al tineretului: tinerii trebuie sa fie acceptați si apreciați pentru ceea ce sunt. Trebuie să ne străduim să construim societăți pașnice și favorabile incluziunii, în care toată lumea să poată prospera și să se simtă în siguranță.

UE este alături de toate persoanele LGBTI și nu va face compromisuri. Vom continua să susținem drepturile omului în cazul persoanelor LGBTI. Vom combate discriminarea, violența și discursurile de incitare la ură bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen – în vremuri de pace și de conflict. Ne vom continua eforturile de promovare a măsurilor juridice, politice și financiare de combatere a discriminării, în strânsă cooperare cu societatea civilă.

Egalitatea, respectul pentru demnitate și respectul pentru diversitate se află în centrul Uniunii noastre. Oricine ar trebui să fie liber să fie cine este și să iubească pe cine dorește, fără teamă”, se incheie comunicatul de presă al Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here