Astăzi, 21 februarie sărbătorim “Ziua limbii materne”. Această zi promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul și aminteşte de uciderea celor patru studenți care militau, pe 21 februarie 1952, pentru folosirea în mod oficial a limbii lor materne, bengali, în Bangladesh.
Marcarea Zilei internaționale a limbii materne promovează incluziunea cu ajutorul limbilor și a multilingvismului, iar Obiectivele de dezvoltare durabilă se concentrează pe a nu lăsa pe nimeni în urmă. UNESCO consideră că educația, bazată pe limba maternă, trebuie să înceapă încă din primii ani, deoarece îngrijirea și educația timpurie sunt fundamentul învățării.
Un grup de studenţi de la Universitatea din Dacca manifesta pentru recunoaşterea limbii bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. În 1948, urdu fusese declarată singura limbă oficială atât în Estul cât şi în Vestul Pakistanului.
Dar populaţia din Est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea în majoritate limba bengali, a iniţiat o mişcare de protest care a culminat în 21 februarie 1952 cu manifestaţia studenţilor de la Universitatea din Dacca.
Tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din 2022, „Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvă: provocări și oportunități”.