Pe data de 7 Noiembrie 2021, la Biserica “Sf. Sotir’’, Centrul de informare al Romaniei din Korcea a organizat lansarea “Abecedarului aroman”al autorului Thoma Binjaku.
În acest context, coordonatoarea Centrului de Informare al României (CIR) din Korcea, lector dr. Daniela Stoica, a reiterat importanța păstrării dialectului aromân vorbit în Albania, ca parte absolut esențială (sine qua non ar spune latinii) a identitătății aromânilor care trăiesc în această țară și nu numai, dar și ca parte a moștenirii culturale cu care atât aromânii, dar și albanezii, trebuie astăzi să se mândrească, în contextul adoptării legii 96/2017, o dată cu apropierea noului census, dar și în contextul procesului de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.
În continuare, d-na profesoară Stoica a reamintit că în timpul Imperiului Otoman, în Albania funcționau 17 școli românești, dintre care 2 școli primare la Korcea, la Plasa, Voskopojë, Berat, Elbasan și câte o școală primară în localitățile Llëngë, Nicea / Niçë, Vithkuq, Shipskë, Fearica (Fier), Grabovë, Lushnjë, Karbunarë, acestea făcând parte din largul sistem al școlilor românești din Balcani, susținut și sprijinit de statul român și că tradiția oferirii de burse și a pregătirii cadrelor didactice care urmau să predea în aceste școli a început tot în România în a doua jumătate a sec al XIX-lea.
Acest eveniment a reprezentat și comemorarea unei figuri importante a învățământului din Albania, cea a aromânului din Fearica, Thoma Binjaku, învățător,care, deși ne-a părăsit în 2018, a lăsat în urma lui, alături de o activitate prodigioasă în învățământul din Albania, și un Abecedar dedicat predării și învățării dialectului aromân, despre care fiica acestuia, d-ra Entela Binjaku, a vorbit cu multă emoție și nostalgie.
Entela este cunoscută de publicul albanez mai ales datorită nenumăratelor emsiuni TV la care este invitată în calitate de sociolog, dar poate mai puțin în calitate de președinte al Fundației Henriette Martineau, care anul acesta a inițiat două proiecte dedicate aromânilor, dintre care unul predării dialectului aromân în satul Mekat, Vlorë.
În continuare i-a fost dat cuvântul d-nei Vilma Koça, vice-președintă a Asociaței Aromânii din Albania, filiala Korcea, învățătoare la Școala ,,Sotir Gura’’ și cu experiență în predarea dialectului aromân aici la Korcea, care a vorbit despre inițiativa de a forma o clasă nouă de copii care doresc să învețe dialectul aromân, în cadrul bisericii Sf. Sotir. Cu această ocazie a fost salutată și prezența printre participanți a d-lui Enkeleid Çollaku, președintele Asociaței Aromânii din Albania, care a avut un rol crucial în formularea și adoptarea legii 96/2017 pentru minorități.
A luat cuvântul și Excelența Sa, dl.Octavian Șerban, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Tirana, care a vorbit despre importanța acestor evenimente care îi aduce pe aromâni laolaltă, discutând despre exercitarea drepturilor lor ca minoritate lingvistică și națională.
În final, i s-a dat cuvântul președintelui Fundației Nicolae Iorga, d-nul Pano Bakalli care a dorit să îi ofere post mortem autorului Thoma Binjaku o diplomă pentru merite deosebite în cultivarea și promovarea dialectului aromân din partea fundației pe care o reprezintă. Cu această ocazie, coordonatoarea CIR l-a felicitat pe dl. Bakalli pentru inițiativa de a înființa o școală în dialect aromân la Selenica, unde copiii aromâni învață alături de profesorul lor, dl. Ilia Bombaj.
În încheiere, organizatorii evenimentului au mulțumit tuturor pentru participarea la acest eveniment, organizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului-Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, invitându-i săptămâna viitoare la Ziua limbii române, devenită deja o tradiție la Korcea și unde va fi comemorată figura marelui actor aromân cu origini și din Korcea, maestrul Ion Caramitru, plecat de curând dintre noi.
Evenimentul a fost urmat de un cocktail în curtea Bisericii.
Sursa: Pagina de FB. a Centrului de Informare al României (CIR)