Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor este sărbătorită, anual, la data de 18 aprilie. Data a fost stabilită în 1982, de Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS şi a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit www.icomos.org.
Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS – şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural.
Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice, în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).
În 2021, tema zilei se intitulează “Complex Pasts: Diverse Futures”, potrivit https://www.icomos.org/. Recunoscând apelurile globale pentru o mai mare incluziune şi recunoaştere a diversităţii, Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor invită participanţii să reflecteze, să reinterpreteze şi să reexamineze naraţiunile/relatările existente.
În 2020, tema zilei a fost “Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility”, totodată, tema generală a celei de-a 20-a Adunări Generale a ICOMOS şi a Simpozionului Ştiinţific (GA2020) care s-a desfăşurat la Sydney, Australia, în perioada 1-10 octombrie 2020. De-a lungul anilor, temele zilei au fost: “Rural Landscapes” (2019), “Patrimoniul pentru generaţii” (2018), prin care ICOMOS a dorit să marcheze, în primul rând, transferul de cunoştinţe între generaţiile de specialişti, un pas important în dezvoltarea culturală. Anul 2018 a fost, totodată, Anul european al Patrimoniului cultural şi s-a desfăşurat sub titlul “Moştenirea noastră: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”, potrivit https://europa.eu/cultural-heritage/.