Tratatul de la Nisa  a fost semnat la 26 februarie 2001. Tratatul a intra înt vigoare pe 1 februarie 2003.

Tratatul urmărea să crească eficacitatea și legitimitatea instituțiilor UE și să pregătească Uniunea pentru următoarea sa mare extindere. Astfel, acesta a schimbat procesul decizional al UE pentru a permite țărilor din Europa de Est să adere la Uniunea Europeană.

Carta drepturilor fundamentale a fost semnată de preşedinții Parlamentului European, Comisiei şi Consiliului la Consiliul European de la Nisa.

Tratatul de la Nisa de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunităților Europene şi a anumitor acte conexe a fost semnat în prezența Preşedintelui Parlamentului European, Nicole Fontaine.

Obiectivul Tratatului de la Nisa era acela de a modifica structura instituțională a Uniunii Europene pentru a face față provocărilor noii extinderi.

Odată cu Tratatul de la Nisa, puterile legislativă şi de supraveghere ale Parlamentului au fost sporite, iar votul cu majoritate calificată în cadrul Consiliului a fost extins la mai multe domenii.

Tratatul urmărea să crească eficacitatea și legitimitatea instituțiilor UE și să pregătească Uniunea pentru următoarea sa mare extindere. Tratatul a schimbat procesul decizional al UE pentru a permite țărilor din Europa de Est să adere la Uniunea Europeană.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here