Nu este deloc ușor să vorbești despre unele personalitâti care sunt întotdeauna un pas inainte. Intelectualul Jani Andon Gusho, a dat multe generațiilor intregi.

Realizările sale sunt numeroase. Dl.Gusho poate fi considerat chiar și un premergător. El a fost de a lungul anilor și continuă să fie o valoare pentru aromânii din Albania, în cunoașterea și practicarea limbii, pentru reprezentarea culturii și tradițiilor aromâne din Albania. Domnul Gusho a fost activ de la începutul înființării Asociației Culturală “Aromânii din Albania”. Limba vorbită și scrisă  i-a oferit multe avantaje și a servit către dobândirea altor responsabilități. Totul s-a dezvoltat destul de firesc, când în anul 1996 a fost numit de câtre președintia asociației redactor-șef al ziarului “Frația”. Ziarul de-a lungul celor 25 de ani a jucat un rol important în răspândirea limbii scrise în cadrul comunității aromâne, din toate vârstele.

Data nașterii este 30.01.1944. S-a născut în satul Peshtan i Madh, din municipiul Fier, într-o familie aromână din stră-străbunicul la ambii părinți. Originea este din Voskopoja. Jani a învățat limba albaneză când a mers la scoala generală, in clasa întâi, deoarece satul în care locuia era format in majoritate din familii de aromâni. In cartierul unde a crescut aromâna se vorbea peste tot. 

În copilărie, crescând în acest mediu, a învățat nu numai limba, ci și obiceiurile și tradițiile culturale și religioase ale acestei etnii (minoritate). Acesta a fost factorul principal în a nu uita limba, vorbind limba aromână, de-a lungul vieții. 

După ce a terminat școala primară în satul său, a urmat clasa a cincea în Vlora și apoi cei doi ani de la școala de 7 ani in Fier făcând un drum, 3 ore pe jos, împreună cu prietenul său de atunci, Thoma Binjaku. Rezultatele foarte bune în școală i-au oferit posibilitatea de a continua liceul agricol din Golem-Kavaja. Aceasta era o școală de tradiții cunoscute înainte de Razboi, în pregătirea teoretică și practică a specialiștilor agricoli secundari. După această perioadă a lucrat timp de trei ani în satul său, care era un sector al fermei de stat Levan. Acolo a dat dovadă de abilități profesionale devenind agronom în sector, lucru care se întâmpla rar la fermele de stat. În anul 1964 și-a început studiile la Institutul Superior de Stat al Agriculturii, astăzi numită Universitatea Agricolă din Tirana. Chiar în acești ani se distinge ca un activist social. Jani a scris în diferite organe de presă, cum ar fi „Vocea tineretului” etc., unde nu a arătat vreu un talent remarcabil. Ca student, el a excelat în studii terminand universitatea cu note maxime fiind apreciat cu o diplomă de EXCELENTĂ. Printre aproape 120 de absolvenți, această diplomă în 1969, i-a fost acordată doar a doi absolvenți. 

După abslovirea studiilor superioare a lucrat în districtul Vlora ca manager de sector la o întreprindere foarte specializată. El a devenit și mai activ în activitatea la nivel de district și a sporit publicarea articolelor în presă, atât în nivel local, cât și în cel central. Acest lucru a atras atenția și în 1976 a fost numit în presa centrală. În diferite funcții, inclusiv de director, a continuat să lucreze în presă până în 2006, anul în care a iesit la pensie. 

De la începutul înființării asociației, aromânii din Albania a fost activ dar totusi nu printre  inițiatori. Cunoașterea vorbirii aromâne l-a ajutat foarte repede să învețe și mai mult si limba scrisa. Stabilirea contactelor cu aromânii din afara Albaniei l-a ajutat foarte mult in aceasta directie, intalniririle directe în România, Macedonia, dar și în alte țări prin intermediul comunicarii electronice au sporit. A lua legătura cu publicațiile analogice în limba aromână a devenit o prioritate pentru opera sa.

De asemenea, cooperarea cu experți lingvistici din comunitatea aromână din Albania a creat un bagaj lingvistic suficient pentru a scrie, edita și promova publicații în limba noastră. De aceea, în anul 1996 a fost numit redactor-șef al ziarului “Frația”, un ziar bilingv în limba aromână și albaneză, lunar, format A3 de 8 pagini. În același timp, din acest an, a fost ales in continuare membru al consilului președinției și responsabil pentru relațiile publice, având rolul de a menține relații cu asociațiile partnere din întreaga lume.

Ziarul in acești aproape 25 de ani, timp in care a fost redactor-șef Dl. Jani Gusho, a jucat un rol important în răspândirea limbii scrise în cadrul comunității aromâne, din toate vârstele. 

În ultimii ani, ziarul a avut întreruperi de câteva luni, în principal din motive financiare. Dar trebuie să subliniem aici, așa cum afirmă însuși domnul Jani Gusho, scăderea interesului pentru lectură, un fenomen general în societatea noastră, a făcut să scadă rolul și cererea de a folosi ziarul ca un instrument important în menținerea și dezvoltarea a limbii aromâne.

Alte mijloace de comunicare, în special radioul și televiziunea sau rețelele sociale au făcut ca o parte semnificativă a membrilor asociației, în special a tinerilor, să fie orientați către utilizarea acestor resurse. 

Domnul Jani Gusho este o personalitate de valoare pentru aromânii din Albania, pentru cunoașterea și folosirea limbii, pentru reprezentarea limbii, culturii și tradițiilorcomunității aromâne din Albania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here