Anul TRECUT, pe 24 iunie 2020, a fost sărbătorită Ziua Universală a Iei în 50 de state și 300 de orașe de pe șase continente. IA – care este și numele dat îmbrăcămintei pentru femei, cămașa tradițională românească de sărbătoare, este, de asemenea, considerată cea mai importantă parte a costumului popular. După cum este descris pe site-ul comunității inițiatorului, acesta definește și compoziția decorativă a costumului, restul ținutei care trebuie asociată cu acesta, care este obligatoriu să se potrivească în timp, vârstă, culori și ornamente.
Acest simbol l-a inspirat și pe celebrul pictor Henri Matisse (1869 – 1954) care are și o pictură intitulată: „La Blouse roumaine”. Această pictură împreună cu explicația relevantă pot fi găsite în Muzeul Pompidou. Pictura a fost predată statului francez în 1953 și a început să fie pictată în decembrie 1939 la Nisa, la hotelul Regina. Această lucrare a durat pictorului 6 luni de muncă. Pentru a documenta procesul creativ, artistul a luat 11 fotografi care au surprins pe celuloid chiar și lungul proces al dezvoltării sale. Pictorul a reflectat mult timp aceste momente într-un proces creativ din Paris la galeria „Maeght”, subliniind simplificarea necesară în timpul procesului de combinare a culorilor și a liniilor. În forma sa finală, detaliile modelului Lydia Delectorskaya sunt lăsate în afara, șterse sau acoperite. Simplitatea rotundă a feței ecou curbele mânecilor. Armonia puternică a celor trei zone principale de culoare conferă picturii o mare vibrație.
Dar dincolo de dorința de a celebra un simbol cultural important, dincolo de scopul de a crea conexiuni și recunoaștere prin cultură, prin celebrarea acestei zile chiar și textilele românești câștigă o altă recunoaștere internațională. Datorită acesteia, locul comunității rurale în identitatea culturală este redimensionat și patrimoniul cultural este reevaluat.
Data de 24 iunie, ca Ziua Universală a IEI a devenit un adevărat model de diplomație culturală și activism social. Sărbătorirea acestui simbol cultural ajută la recunoașterea și transmiterea tradițiilor și bogăției spirituale ale unei națiuni generațiilor viitoare. Activitățile culturale sunt întotdeauna utile ca punți de dialog care ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare prin afiliere culturală.