Aromânii sunt localizați în căteva zone ale Albaniei, cum ar fi: Korça, Tirana, Durrës, Kavaja, Elbasan, Lushnje, Berat etc. Vlora este unul dintre orașele în care trăiesc aromânii. Această minoritate națională locuiește în satele: Selenica, Armen, Mekat, Bunavi, Bestrovë, Cerkovinë, Skrofotinë, Zvërnec, Beshisht. Satul Mekat este un sat aproape în întregime aromân. În acest sat, acum câțiva ani s-a infiintat o clasă de aromână cu 22 de copii. In acesti ani copii au făcut progrese mari în limbă. Unul dintre locuitorii Sokrat Koreta poate fi considerat unul dintre misionarii minorității aromâne din Vlora. În ultimii 5 ani el i-a învățat voluntar pe copii din satul Mekat. Foarte respectat de comunitatea în care trăiește, Sokrat este nu numai un pasionat, ci și angajat în pastrarea limbii și tradiției aromânești așa cum este cunoscută. Inspirat inițial de mama sa, dl. Socrat a început să-i învețe pe copiii satului limba materna. La câțiva ani după ce s-a întors din Grecia, compătimindu-se pentru riscul ca limba va pierde, Sokrat a decis să înceapă să predea copiilor. El a găsit nu numai sprijin, ci și multă bunătate  si suport în randul cosatenilor. Astăzi, dacă intrebi, aproape toti copii din sat  răspund în limba lor maternă. Și asta datorită efortului lui Sokrat.

Era  anul 2016 când un apelului lui Sokrat din acest sat  din Vlora i-a raspuns un alt pasioant de limba si cultura. El era dl. Thoma Binjaku din Fier.

Împreună, aromanii din Fier și din Vlora precum: Mihal Gerveni, Berti Lera (care era și șeful satului Mekat), Ligor Doko, Mihal Doko etc., au sprijinit voluntar o școală de aromană în acest sat.

Astăzi, la 5 ani după înființarea școlii formate din 22 de copii, dorința lui Sokrat continuă să fie ca copiii să fie echipați cu costume populare și să fie reprezentați în diferite activități cu identitatea lor. Această dorință este împărtășită de una dintre figurile centrale ale acestei comunități, Mihal Gerveni. Iată cum se exprimă Mihal:. „Școala din acest sat este deschisă de cinci ani. În satul nostru vrem să avem o clasă care să fie predată, deoarece Sokrati are multă răbdare să învețe copiii. Aici, înainte de a veni, erau aproximativ 10 copii care vorbeau limba și Sokrati le-a învățat. Regretatul Thoma a muncit foarte mult pentru satul nostru. Sokrati a muncit fara sa fie plătit, cheltuind bani din casă. El a lucrat enorm pentru a scoate la iveală limba noastră.

„Sokrati a muncit din greu și a ajuns aici până astăzi, după trecerea in nefiinta a lui Thoma, nimeni nu a mai venit aici”, spune Mihali. Conștient de necesitatea unei reprezentări demne a comunității din această zonă în alte activități, el exprimă dorința de dotare cu îmbrăcăminte tradițională. “Ne dorim o școală și uniforme. Toti locuitorii in zona noastra au costume, în timp ce noi nu. „Nimeni nu ne-a ajutat”.

În continuare, vizita a continuat la Biserica Sf. Dimitrie de unde poate fi văzut întregul sat.

Mihali explică: „Biserica centrală și veche se află în celălalt sat, Mekat I. Este o biserică veche de secole. Monismul a distrus-o și s-a construit din nou. „Apoi a devenit o biserică care a fost construită pe vremea democrației”. Vizitând biserica, Mihali spune: „Iconostasul este din lemn, realizat în Durrës, fiind ordonat de satul Mekat. S-a lucrat in Durres și banii au fost platiti de catre satenii. Au fost oamenii care au investit, sătenii au dat banii, dar și binefăcătorii din Vlora care au contribuit ”.

Parashqevia este elevă în clasa a VIII-a. Ea și 20 dintre prietenii ei învață aromâna de 5 ani. „Am început să învățăm în 2016 și ne-a învățat unchiul Sokrat. Nu am știut să vorbim, doar de la bunicii pe care i-am auzit, dar el ne-a învățat și am început să vorbim. „Limba mi se pare foarte frumoasă”.

Întrebată cât timp pot continua să învețe limbă, ea răspunde că este mai bine să o învețe, deoarece atunci când vor crește pot călători într-o zi în România și o pot vorbi. Spune că aproape toți prietenii ei vorbesc limba. „Suntem aproximativ 20 de elevi”. Pentru prima dată a fost bunica și unchiul Sokrat care  ne-au vorbit despre limbă.

Întrebată care este dorința ei, ea a răspuns: „Mi-ar plăcea să avem o clasă sau o școală unde să putem învăța aromâna”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here