Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 2023, Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a adresat următorul mesaj:

“Dragi români de pretutindeni,

Ziua de 24 ianuarie marchează unul dintre cele mai importante evenimente din istoria noastră, primul pas spre înfăptuirea statului românesc modern. Unirea Moldovei cu Țara Românească, din 1859, a fost rezultatul unui efort comun atât al românilor din interiorul celor două principate, cât și al celor aflați în afara granițelor.

Voința de unire, clar exprimată prin alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, a dat speranță tuturor celor care simțeau că aparțin aceluiași popor, vorbeau aceeași limbă și împărtășeau aceleași credințe și tradiții.

Realizarea acestui vis comun a fost urmată de o serie de reforme democratice care au accelerat procesul de dezvoltare a României.

Reînnoim astăzi angajamentul nostru de a susține românii de pretutindeni în implementarea de proiecte care să promoveze identitatea noastră etnică, culturală, religioasă și lingvistică, cât și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în comunități mai unite și mai puternice.

La mulți ani, România”!

GIF Image