Primul Congres lingvistic albanez din 1895 la Corigliano Calabro. La 3 octombrie 1895 s-au încheiat lucrările Primului Congres Lingvistic Albanez. Acest Congres a avut loc în urmă cu 127 de ani la Corigliano Calabro, în provincia Cosenza și a fost larg mediatizat de presa italiană și europeană a vremii ca un eveniment de o importanță deosebită.

În perioada 1-3 octombrie 1895 a avut loc la Corigliano Calabro, provincia Cosenza, Primul Congres lingvistic albanez. Tema acestui Congres a fost prezentarea aspectelor gramaticale, lexicale și fonetice ale limbii albaneze, ale acelei limbi străvechi, dulce și melodioase, pe care oamenii din Arbëresh au păstrat și cultivat-o cu dragoste și patriotism exemplar.

Congresul s-a desfășurat în incinta gimnaziului Garopoli din Corigliano Calabro și au participat 25 de congresmeni lingviști, scriitori, poeți, jurnaliști și clerici de seamă ai bisericii Arbëresh. Această activitate științifică, lingvistică și patriotică a fost urmărită îndeaproape de 500 de participanți din diferite municipalități din Calabria, Campania, Puglia și Sicilia.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here