În data de 21 septembrie 2022, în Sala Amfiteatru a Catedralei Ortodoxe din Tirana, a avut loc evenimentul „Legături culturale România-Albania: Ciprian Porumbescu și Moscopole”. Acest eveniment a fost organizat de către Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Republica Albaniei, Centrul de Informare al României la Korcea, Liga Aromânilor din Albania, proiectul Tricolor.al. Evenimentul a fost prezentat de coordonatoarea Centrului de Informare al României (CIR) din Korcea, lector dr. Daniela Stoica. Potrivit comunicatului de presă al CIR “în deschiderea programului, E.S., dl Octavian Șerban, Ambasadorul României în Republica Albania, a ținut o scurtă cuvântare în care a reiterat importanța și continuitatea relațiilor de prietenie dintre România și Albania din vechime până în contemporaneitate și a salutat reluarea evenimentelor de acest gen după câțiva ani de întrerupere datorate pandemiei”. Prezenti în sala Amfiteatrului au fost absolventi ai instituțiilor de învățământ din România, iubitori de artă și istorie, prieteni etc.

Dupa comunicatul de presă CIR “programul a constat în două momente principale, și anume evocarea figurii cunoscutului compozitor Ciprian Porumbescu de către prof. univ dr. Stanca Scholz-Cionca, urmaşă a familiei Porumbescu prin prelegerea intitulată ,,Ciprian Porumbescu-cunoscut și necunoscut”, precum și a relațiilor culturale dintre România și Albaniei de-a lungul istoriei de către dr. Ardian Muhaj, profesor la Institutul de Istorie din Tirana prin prelegerea „Legături culturale România-Albania. Moscopole.” În timpul susținerii prelegerilor, spectatorii au putut urmări pe fundal și proiectarea expoziției „Moscopole-patrimoniu cultural al romanității balcanice”, realizată în 2020 de către dr. Emil Țîrcomnicu și dr. Cătălin Alexa. Cea de-a două parte a concertului a constat în interpretarea Sonatei pentru vioară și pian nr.3 în A Minor op.25 compusă de George Enescu și intitulată „În caracter popular românesc” de către cunoscutele interprete din România, Irina Nanushi și Verona Maier.

Programul a continuat cu șase cântece aromânești compuse de Ion Dumitrescu și orchestrate de Cristian Lolea: ”Ciamcu” /”Dumidzale” /”Cîntic di dor” /”Ună feată mași mușată” / ”Mea-aua vinim”/ ”Nă feată mușată”, interpretate de soprana Ornela Lici alături de Cvartetul Cameratei Regale, compus din artiștii Radu Chișu, Irina Nanushi , Iulia Goiană, Mircea Marian.

În ultima parte a programului, Cvartetul Cameratei Regale a interpretat:

Ciprian Porumbescu-Balada pentru vioară

Bela Bartok-Șase dansuri românești

Paul Constantinescu-Concertul pentru orchestră de coarde (partea a III-a Rondo) orchestrat pentru cvartet de coarde.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here