“Legături culturale România-Albania: Ciprian Porumbescu și Moscopole” în amfiteatrul “Catedralei Ortodoxe”din Tirana

Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice, va organiza la Tirana in aceasta seară evenimentul cultural „Legături culturale România-Albania: Ciprian Porumbescu și Moscopole”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Statul Albaniei, Centrul de Informare al României din Korcea, Liga Aromânilor din Albania, si TRICOLOR.AL.

Potrivit comunicatului de presă de la ICR “evenimentul este dedicat atât compozitorului român Ciprian Porumbescu, cât și orașului aromânilor, Moscopole, cel mai important centru cultural și comercial al aromânilor din Peninsula Balcanică în secolul al XVIII-lea.

Evenimentul va avea loc în amfiteatrul Catedralei Ortodoxe din Tirana. Programul include: susținerea, de către cvartetul Cameratei Regale (format din Radu-Teodor Chișu, Irina Nanushi, Iulia Goiană și Mircea-Alexandru Marian), acompaniat la pian de Verona Maier și vocal de Ornela Lici, a unui recital ce va cuprinde compoziții de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Thoma Gaqi și șase cântece aromânești ale compozitorului Ion Dumitrescu; susținerea unei prelegeri despre Ciprian Porumbescu de către prof. dr. Stanca Scholz-Cionca, urmaşă a familiei Porumbescu; susţinerea unei prelegeri despre Moscopole și despre legăturile culturale dintre România și Albania de către dr. Ardian Muhaj; proiectarea expoziției de fotografie „Moscopole – patrimoniu cultural al romanității balcanice”, realizată în 2020 de către dr. Emil Țîrcomnicu și dr. Cătălin Alexa”.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here