Albania a întrerupt astăzi relațiile diplomatice cu Iranul și a ordonat personalului Ambasadei Iranului să plece, acuzându-l că a orchestrat un atac cibernetic. Șeful guvernului albanez, Edi Rama, a declarat că într-o investigație au fost găsite „dovezi de nerefuzat” că Iranul „a angajat patru grupuri pentru a efectua atacul cibernetic asupra Albaniei” pe 15 iulie. Rama a subliniat faptul că atacul cibernetic, care a dezactivat temporar platforma digitală e-Albania și alte câteva site-uri web oficiale, a fost efectuat de Republica Islamică Iran. De asemenea, Consiliul de Miniștri a aprobat decizia de încetare imediată a relațiilor diplomatice cu Iranul, în timp ce corpul diplomatic are la dispoziție 24 de ore pentru a părăsi Albania.
„Pe 15 iulie, țara noastră a devenit obiectul unui grav atac cibernetic, care avea ca obiectiv distrugerea infrastructurii digitale a Guvernului Republicii Albania, paralizarea serviciilor publice, precum și furtul de date și comunicații electronice din sisteme guvernamentale. Ancheta aprofundată ne-a oferit dovezi de nerefuzat că agresiunea cibernetică împotriva țării noastre a fost orchestrată și sponsorizată de Republica Islamică Iran, care a implicat patru grupuri pentru atacul asupra Albaniei”.
Statele Unite ale Americii au condamnat atacul cibernetic pe care Iranul l-a făcut Albaniei pe 15 iulie, subliniind că trebuie să-și asume responsabilitatea. Casa Albă avertizează că va lua măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere pentru actele care amenință securitatea, deoarece au susținut decizia guvernului albanez de a rupe relațiile diplomatice.
Ambasadorul SUA, Yuri Kim, într-o declarație adresată presei, a spus că ar trebui să fie clar că atunci când Albania va fi atacată, SUA, ca aliat și prieten al țării noastre, vor lua măsuri.
„Permiteți-mi să folosesc și această ocazie pentru a sublinia importanța acțiunii care au fost întreprinse împotriva atacului cibernetic împotriva Albaniei. Am văzut declarația primului ministru Rama astăzi la prânz. Casa Albă a răspuns imediat și cu forță. Ar trebui să fie absolut clar că atunci când prietenul și aliatul nostru Albania va fi atacat, SUA vor lua măsuri”, a spus ea.
Consiliul Ambasadorilor Albanezi, care, pe lângă faptul că a salutat această întrerupere, a cerut autorităților să ia măsuri pentru consolidarea capacităților de protecție a infrastructurii digitale. „CAA salută încetarea relațiilor diplomatice cu Iranul. Ea solicită autorităților albaneze să ia măsuri urgente pentru a consolida capacitățile de apărare pentru infrastructura digitală strategică”, se spune, printre altele.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here